24
Nisan
2024
Çarşamba
NEVŞEHİR

Mübadele çocukları Kapadokya'da

Kapadokya'da yaşarken 1923 yılındaki mübadelede evlerini terk ederek Yunanistan'a giden Rumların çocukları ve torunlarından oluşan 70 kişilik bir grup, atalarının yaşadığı toprakları görmek için yeniden bölgeye geldi.

Yunanistan'ın başkenti Atina'da bulunan Yeni Sinasos Derneği üyesi 70 kişilik Yunanlı turist, mübadele öncesinde ailelerinin yaşadıkları Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa beldesine geldi. İstiea Belediye Başkanı Yannis Kapolos, Evia Stireon Belediye Başkanı Sofia Muçiu, Prokopi Belediye Başkanı Prodromos Enotiadis ve Yeni Sinasos Derneği Başkanı Spipos İsopulos'un da aralarında bulunduğu grup, ilk olarak Mustafapaşa beldesinde bulunan Konstantin Elena Kilisesi'nde ayin yaptı.

Kapalı bulunan ve özel izinle açılan kilisede yaklaşık 2 saat süren ayine katılan Yunanlı grup, daha sonra kilise önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Ayin sonrasında açıklamalarda bulunan Prokopi Belediye Başkanı Prodromos Enotiadis, Yunanistan ve Türk halkının kardeş olduklarını ve artık barışa ihtiyaç duyduklarını söyledi. Kültürel olarak da artık her iki ülkenin ortak çalışmalar yapabileceğini kaydeden Kapolos, dostluk bağlarının güçlendirilmesi için bu gibi ziyaretlerin artması gerektiğine inandığını ifade etti.

Mübadelede Kapadokya'dan Yunanistan'a giden Rumların kurmuş olduğu ve Atina'da bulunan Yeni Sinasos Derneği Başkanı Spipos İsopulos ise çok farklı duygular yaşadıklarını söyledi. İsopulos, "Büyüklerimizden duyduğumuz olaylar, burada gözümüzde yeniden canlandı. Bizler sürekli olarak buralar hakkında hikayeler ve yaşanan olayları dinleyerek büyüdük. İki halk burada yan yana, beraber ve dostça yaşamışlar. Bunun için dileğimiz geçmiş yıllarda yaşanan bu dostlukların yeniden canlanması" dedi.

Ayin çıkışında kilise yanında mübadele öncesinde anne ve babasının yaşadığı evi bulan Yeni Sinasos Derneği Yöneticilerinden Kiriakos Vlasiadis ise duygulu anlar yaşadı. Beraberindekilere ve gazetecilere üzerinde Rumca yazılar bulunan evi gösteren Vlasiadis, "Bu ev mübadeleye kadar babamın eviydi. Ailem bu evde yaşadı. Şimdi çok garip duygular içerisindeyim. Duygularımı ifade etmem çok zor. Dedem de hemen evin yanında bulunan kilisede görev yapıyordu. Burayı gördüğüm için çok mutluyum" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2008 Salı 14:25:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Bilal ERENLER IP: 78.160.109.xxx Tarih : 19.11.2008 09:11:02

yunanlı anılarıyla yaşıyor bizlerde yıkmaya yakmaya kalkarız.kilisenin daha büyüğü ürgüp kız meslek lisesinin olduğu yerdi ama malesef yıkılarak yerine okul yapılmıştır şu anda kilise yapmak için onarmak için mahalli yönetimler ayayış içindedirler,camilerimizede sahip çıkılmasını diliyorum,ürgüp içerisinde camide kapanıyor,ezanda susturuluyor kimsenin gıgı bile çıkmıyor?