3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Mübadil yemekleri canlanacak!

Unutulmaya yüz tutmuş mübadil yemeklerinin Türk mutfağına kazandırılması için, Lozan Mübadilleri Derneği tarafından halk eğitim merkezleri ile ortak bir çalışma yapılacak. Nevşehir Lozan Mübadilleri ve Balkan Kültürü Araştırma Derneği Başkanı Harun Tutan, 1923 yılında Lozan'da imzalanan 'Nüfus Mübadelesi Sözleşmesi' ile balkanlardan Türkiye'ye gelerek yerleşen mübadillerin ve sonraki kuşakların kültür, sanat ve folklorik değerlerini korumak amacıyla dernekleşme çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Bu amaçla Türkiye'nin çeşitli illerinde Lozan Mübadilleri ve Balkan Kültürü Araştırma Dernekleri'nin kurularak bugüne kadar 35 bin mübadilin kayıt altına alındığını kaydeden Tutan, dernekleşme çalışmalarının ardından bir federasyon çatısı altında toplanacaklarını açıkladı.

Mübadillerin kültürel değerlerini korumak ve bunu gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla ilk olarak Kapadokya'da bir Mübadil Müzesi kurmak istediklerini kaydeden Dernek Başkanı Harun Tutan, bununla birlikte mübadil yemeklerinin Türk mutfağına ve bölge turizmine kazandırılması için bir çalışma başlatacaklarını açıkladı.

Bu amaçla halk eğitim merkezi müdürlükleri ve turizm okulları ile ortak bir çalışma yapacaklarını söyleyen Tutan, "Oldukça zengin olan mübadil yemeklerinin Türk mutfağına kazandırılmasını istiyoruz. Bugüne kadar mübadil yemeklerini ne yazık ki yeterince tanıtamadık ve koruyamadık. Bundan sonra bu yemeklerin gelecek kuşaklara aktarılması ve bölgede bulunan turistik tesislerde mönülerde yer alması için kurslar açılmasını hedefliyoruz. Böylece hem bölge halkına hem de turizm çalışanlarına bu yemeklerin yapılışını öğreteceğiz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2009 Salı 11:44:40
Güncelleme :19 Mayıs 2009 Salı 11:47:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?