1
Mayıs
2024
Çarşamba
NEVŞEHİR

Nevşehir: Yargıtay Başkanı'ndan yargıya güvenmeyenlere tepki

Türkiye’de yargının tam olarak bağımsız olmadığını ifade eden Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, yargının güvenini yitirdiği yönündeki suçlamalara tepki göstererek, "Yargıya bu şekilde yakıştırma yapmak kimsenin haddi değil. Bunları söylemek yargıya hakarettir" dedi.

Atatürk’ün Hacıbektaş İlçesi’ne gelişinin 84. yıldönümü kutlama programına katılmak üzere Nevşehir’e gelen Özkaya, burada gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Türkiye’de yargının tam olarak bağımsız olmadığını belirten Özkaya, "Bunu ben her zaman söylüyorum. Türkiye’de yargı tam olarak bağımsız değil. Tam olarak bağımsız olmayan bir yargı için de bağımsız denilemez" diye konuştu.

Türkiye’de yargının bağımsız olabilmesi için başta Anayasa başta olmak üzere Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Yasası ile ilgili yasaların değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Özkaya, bunun için de idare ve yasamanın üzerine düşen görevi yapması gerektiğini kaydetti. Özkaya, "Yasama ve idare üzerine düşen görevi yaparsa yargı bağımsız hale gelir. Eğer AB’ye girmek istiyorsak, bunu biran önce yapmamız şart, yoksa müzakereler başlasa da, yargıyı bağımsız hale getirip öyle gelin derler" şeklinde konuştu.

Özkaya, bazı kesimlerce yapılan, ’yargı güvenilirliğini yitirmiştir’ şeklindeki açıklamalara da tepki göstererek, yargıyı yıpratmanın kimsenin işine yaramayacağını söyledi. Özkaya, yargıda bir takım eksikliklerin ve hataların olduğunu kendisinin de kabul ettiğini, ancak yargının tamamını kapsayacak bir güven yitmişliğinin söz konusu olmadığını kaydetti.

’Yargı güvenilirliğini yitirmiştir’ demenin fevkalade yanlış olacağını vurgulayan Özkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hatalarımızın ve eksikliklerimizin farkındayız. Biz diğer organların hiçbirine yakıştırmada bulunmuyoruz. O yüzden yargı topyekün güvenilirliğini yitirmiştir ifadesi yargıya hakarettir, iftiradır."

NEVŞEHİR-(İHA)
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2003 Pazartesi 00:00:15
Güncelleme :15 Ocak 2004 Perşembe 13:03:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?