3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Nevşehir patatesinde kanser iddiası tartışma yarattı

Sivas Tarım İl Müdürlüğünün, "Nevşehir, Niğde ve çevresinde üretilen patatesler kanserlidir" şeklindeki bazı gazetelerde de yer alan açıklamasına, Nevşehir’deki üreticiler ve siyasilerden tepki geldi. Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret eden TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve Nevşehir Milletvekili Mehmet Elkatmış, burada yaptığı açıklamasında, bu hastalığın geçmişten beri var olduğunu ancak az oranda görüldüğünü söyledi. Bunun gibi iddialarla patates ihracatına engel olunduğunu belirten Elkatmış şöyle konuştu:

"Patates üretimi, başta Nevşehir olmak üzere Ordu ve Niğde’de ağırlıklı olarak yapılmaktadır. Bu yörelerimizde halkın başlıca geçim kaynağı patatestir. Dolaysıyla bu gibi iddialar, ihracata engel olmaktadır. Patateste görülen kanser hastalığı yeni bir şey değildir. Eskiden beri az miktarda görülen bir hadisedir. Bu iddialar, Tarım Bakanlığı’na kadar ulaşmıştır. Bakanlık nezdinde gerekli incelemeler başlatılmıştır. Bakanlığımız ayrıca çiftçilerimize alternatif projeler sunmak için gerekli çalışmaları da yürütmektedir."

Öte yandan Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç da iddialara cevap vererek bu iddiaların kelime oyunundan başka bir şey olmadığını söyledi. Tunç, "Sivas Tarım İl Müdürlüğü, patates üzerine kelime oyunlarıyla halkı yanıltarak Nevşehirli üreticiye darbe vurmak istemektedir. Çünkü, patatesteki kanser hastalığının bilinen kanser ile hiç bir ilgisi yoktur. Patatesteki kanserin üretildiği toprakla alakası vardır. Bu hastalık patateste değil toprakta görülmektedir. İthal tohum ve gübrelerden kaynaklanan hastalık, gerekli tedbirler alınmaması halinde toprağı çoraklaştırmaktadır. Bu toprakta yetişen patateslerin insan sağlığına hiç bir zararı yoktur. Tersine üretici toprağını kaybetmektedir. Sivas ilinde son zamanlarda patates üreticiliğine olan ilginin artması üzerine Sivas Tarım İl Müdürlüğü bu iddiaları gündeme getirerek Nevşehir’in değil, Sivas’ın patatesini pazarlamayı amaçlamaktadır" şeklinde konuştu.

Tunç, Nevşehir’de 25 bin hektarlık bir alan üzerinde patates yetiştirilmekte olduğunu ve Tarım İl Müdürlüğü’nün 13 ekibinin bu alan üzerinde bugüne kadar yaptıkları incelemelerde sadece 3 bin hektarlık bir alanda bu hastalığın görüldüğünü de bildirdi.

iha-nevşehir
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2004 Çarşamba 11:31:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?