4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Nevşehir'de petrol arama çalışmaları

Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Nevşehir'de, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından petrol arama çalışmaları başlatıldı.

Türkiye'deki petrol ve doğalgaz rezervlerini ortaya çıkarmak için son yıllarda Güneydoğu, Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde çalışmalar yapan TPAO, bu kez İç Anadolu Bölgesi'nde çalışma başlattı. Nevşehir'in termal kaplıca merkezi olan Kozaklı ilçesinde, 2007 yılında MTA tarafından gerçekleştirilen sondaj çalışmaları sırasında rastlanan tuz tabakası nedeniyle bölgede petrol olabileceği görüşünde olan TPAO, 120 kişilik 'Sismik 1' ekibiyle çalışmalara başladı.

TPAO'ya bağlı 'Sismik 1' ekibi, son teknolojiye sahip 2 boyutlu veri toplama araçlarıyla önce yeraltındaki katmanların hız ve derinlik bilgilerine ulaşmaya çalışıyor. TPAO görevlileri, araçlarla yeraltına gönderilen sinyaller sayesinde elde edilen bulguların netliğini tespit etmeye çalışıyor. Ağustos ayı içerisinde tamamlanacak olan çalışmalar sonucunda elde edilen bilgilerin, TPAO mühendisleri tarafından değerlendirilmesinin ardından bölgede petrol bulgusuna rastlanırsa çalışmalara başlanacak. Şu ana kadar yapılan araştırmalarda bölgede önemli bulgulara rastlandığını belirten yetkililer, petrol kaynağı bulma ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu kaydetti.

İlçelerindeki petrol arama çalışmalarını değerlendiren Kozaklı Belediye Başkanı Erdoğan Çelik ise bölgede petrol bulunacağı konusunda büyük bir umut taşıdıklarını söyledi. Sondaj çalışması yapıldığı takdirde bölgeye ve Türk ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağını ifade eden Çelik, "Memleketimizin altı hazine. Bunu araştırırsanız ve çalışırsanız buluyorsunuz. Biz 2007 yılı içerisinde MTA ile ilçemizde bir sondaj çalışması yaptık. Sıcak su konusunda yeni rezervler tespit etmek için bin 500 metre derinlikte bir sondaj gerçekleştirdik. Bu çalışmalar yapılırken bin 200 metrede tuz tabakası tespit edildi. Bunun üzerine TPAO bu bölge ile ilgilenmeye başladı. Şu ana kadar bizim aldığımız bilgilere göre petrol konusunda ciddi verilere ulaşıldığını öğrendik. Umarız kısa sürede hem bölgemiz hem de ülkemiz için müjdeli haberi veririz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2008 Cumartesi 10:58:43
Güncelleme :2 Ağustos 2008 Cumartesi 11:00:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali demir IP: 88.248.69.xxx Tarih : 2.08.2008 11:11:31

Hayırlısı olur inşallah. Artık Hemşerilerimizin yüzü güler , en azında işssiz genclerimize iş olanakları sağlanır umarım.