3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Nevşehir'de tahıl üretiminde düşüş

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, son yıllarda yaşanan kuraklık ve doğal afetler nedeniyle tahıl üretiminde yaklaşık yüzde 40 oranında bir düşüş yaşandığını belirtildi.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Recep Tunç, 341 bin 590 hektar ekili tarım arazisine sahip olan Nevşehir'de, bu yıl 154 bin 350 hektar alanda 324 bin ton buğday üretimi gerçekleştirildiğini kaydetti. Tunç, geçtiğimiz yıllar ile karşılaştırıldığında buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıl ürünlerinin yetiştirildiği Nevşehir'in üretiminde son 4 yılda yüzde 40 oranında bir düşüş yaşandığına ifade etti.

Tunç, bu düşüşün başlıca nedenlerinin ise kuraklık, doğal afetler ve tarım girdilerindeki artış olduğunu açıkladı. Hızla düşen tarım üretiminin ileriki yıllar için ciddi sorunlar doğurabileceğini de sözlerine ekleyen Recep Tunç, gerekli tedbirlerin alması gerektiğini vurguladı. Tahıl üretimindeki düşüşün sadece Nevşehir'de olmadığını ve tüm ülke genelinde bu sıkıntının artık hissedilebilir dereceye ulaştığını söyleyen Tunç, "Nevşehir'de yaşadığımız bu yüzde 40 oranındaki düşüş bazı illerimizde daha fazla oranda gerçekleşti. Tedbir alınmadığı takdirde bu düşüşün daha da artacağından şüphe duyuyoruz. Bu nedenle gerekli tedbirleri almasını istiyoruz" dedi.

Türkiye'nin bir tarım ülkesi olduğunu ve bu gerçekten yola çıkarak hareket edilmesi gerektiğini ifade eden Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, "Tahıl üretimi, bizim ülkemizde olduğu kadar dünya ülkeleri için de büyük önem arz ediyor. Dünyada bu konuda büyük öneme sahip olan Türkiye, artık bu değerinin farkına varmalı, bir tarım ülkesi olduğunu kabul etmeli ve buna önem vermeli. Bunun için ilk olarak yeni sulu tarım arazileri açılmalı, üretim maliyetlerindeki yüksek fiyatlar düşürülmeli ve üretici desteklenmeli. Böylelikle hem tahıl üretiminde iyi bir noktaya geleceğiz hem de dünya ülkelerine tahıl ürünleri satarak ülke ekonomisini güçlendirebileceğiz" diye konuştu.

 

.
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2008 Pazartesi 14:18:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?