6
Mayıs
2024
Pazertesi
NEVŞEHİR

Nevşehir'den Dünya barışına katkı

Nevşehir Belediyesi'nin BM İnsan Yerleşimleri Programı (UN-HABİTAT) öncülüğünde geçen yıl Nevşehir'de gerçekleştirdiği Uluslararası Yerel Yönetimler Dünya Barış Konferansı'nda, yerel yönetimlerin dünya barışının sağlanmasında etkin bir rol üstlenmesi amacıyla oluşumuna destek verdiği Barış İçin Yerel Yönetimler Birliği (ULAP)'in kurulmasına Dışişleri Bakanlığı da uygun görüş verdi. 

ULAP'ın Nevşehir koordinasyon sekreteryasını ve İcra Bürosunu oluşturması, yarın toplanacak Nevşehir Belediye Meclisi'nde de ele alınacak. Nevşehir Belediye Meclisi'nin alacağı kararın İçişleri Bakanlığı tarafından da uygun görülmesi halinde Nevşehir, ülke genelinde bir ilke daha imza atarak, BM UN HABİTAT tarafından da desteklenen dünya genelinde barışın sürekliliğinin sağlanması yönünde dünya ülkelerinin de tanıdığı büyük bir birliğin ana merkezliğini yapacak. 

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, yaptığı açıklamada, 2005 Eylül ayında Nevşehir'de UN HABİTAT öncülüğünde gerçekleştirilen Uluslararası Yerel Yönetimler Dünya Barış Konferansı'nda, dünya genelinde savaşın insanlardan sonra en fazla kültürel, sosyal, tarihsel alanlar ile insani yaşam alanlarını olumsuz yönde etkilemesine karşın, yerel yönetimlerin bu çerçevede etkin bir rol üstlenememesinin yerel yönetimler açısından önemli bir kaybı beraberinde getirdiği gerçeğinin konferansa katılan savaşın ve barışın yerel yöneticileri tarafından ortak ses olarak dile getirilmesinin ardından, konferans sonuç bildirisinde, dünyada savaşlara son verilmesi için yerel yönetimlerin de etkin rol üstlenmesi amacıyla Barış İçin Yerel Yönetimler Birliği (ULAP) oluşumuna karar verdiklerini belirtti. 

Ünver, bu birliğin BM nezninde de tanınması amacıyla HABİTAT Yürütme Direktörü Anna Tibaijuka aracılığıyla girişimlerde bulunduklarını dile getirerek, "Sayın Anna Tibaijuka, bu çağrımızdan sonra BM Genel Sekreteri Sayın Kofi Annan'a da bir mektup göndererek ULAP'ın ana hedeflerini ve işlevlerini ifade etti. BM Genel Sekreteri Sayın Annan da böyle bir oluşuma olumlu cevap verdi. Bu kapsamda ULAP'ın BM'nin içerisinde Nevşehir'de sekreterya ve büro kurarak ülkeler arası işleyişini sağlayabilmesi için öncelikli olarak Dışişleri Bakanlığı'na müracaatta bulunarak görüş istedik. Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Kültürel İşler Genel Müdür Yardımcılığı da Nevşehir Belediyesi'ne bir yazı göndererek ULAP'ın oluşumunun ülkemizin dış ilişkileri bağlamında siyasi ve ekonomik açılardan sakınca doğuracak herhangi bir niteliğinin bulunmadığı görüşünü bildirdi. Her platformda ifade ettiğimiz gibi dünya barışının gerçek anlamda sağlanması, yerel yönetimlerin aktif rol yüklenmesi ile önemli bir aşamaya gelecektir. Bu kararlılığımızı devam ettireceğiz. ULAP'ın Nevşehir'de sekreteryasının ve bürosunun kurulması yönünde yarın Belediye Meclisimizin Temmuz ayı toplantısında karar alacağız. Bu karar İçişleri Bakanlığımızın da onayına sunulacak. İçişleri Bakanlığımızın da Belediye Meclisimizin kararını onaylaması ile resmen, BM nezninde dünya barışının etkin bir şekilde sağlanmasına ciddi katkılar sağlayacağına inandığımız ULAP'ın Nevşehir'deki koordinasyon sekreteryası ve icra bürosu etkin şekilde çalışmalarına başlayacak. Bu çerçevede Eylül veya Ekim aylarında dünyanın seçkin 50 belediye başkanını Nevşehir'de bir araya getireceğiz. Bu toplantımızda ULAP'ın yönetim mekanizmasının oluşturulmasının yanı sıra, yerel yönetimlerin dünya barışının sağlanması konusunda ortaya koyabilecekleri çalışmaları ele almayı planlıyoruz. ULAP şimdiden öncelikli olarak Nevşehir'imize, sonrasında ülkemize ve dünya ülkelerine hayırlı olsun" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2006 Pazartesi 15:51:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?