4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Nine ile torun aynı sıralarda

80 YAŞINDA TORUNUYLA AYNI SIRADA OKUMA-YAZMA ÖĞRENİYOR

Nevşehir'in Avanos ilçesinde AÇEV tarafından açılan kursta, yaşları 50 ila 80 yaşındaki kadınlar torunları ile aynı sıralarda okuma-yazma öğreniyor.

Anne Çocuk Eğitimi Vakfı'nın (AÇEV) "İşlevsel Yetişkin Okuryazarlığı ve Kadın Destek Programı" kapsamında, Nevşehir'in Avanos ilçesinde İlçe Halk Eğitim Merkezi ve Sabancı Vakfı desteği ile okuma-yazma kursu açıldı. 3 ay süre ile devam edecek olan okuma-yazma kursuna 39-80 yaş grubu arasında 26 kadın katılıyor.

Kurs eğiticisi Fatma Gülşen'den okuma-yazma öğrenen kursiyerlerden 4 çocuk annesi ve 7 torun sahibi 80 yaşındaki Kerziban Güven, daha önceden çocukları ve torunları ile okuma -yazma bilmediği için telefon görüşmesi yapmakta oldukça zorlandığını, bunun yanı sıra ilerleyen yaşı nedeniyle son yıllarda hastaneye gitmesinden dolayı büyük bir sıkıntı yaşadığını söyledi.

Güven, "Telefon numaralarını bilemediğim için çocuklarım ve torunlarıma mutlaka bir kişinin yardımı ile telefon açabiliyordum. Yaşım gereği hastaneye artık çok sık gidip gelmeye başladım ama okuma yazmam olmadığı için büyük sorunlar yaşadım. Ama artık okuma-yazma öğreniyorum. Kısa zamanda çocuklarımla konuşmak için bir başkasının yardımı olmadan kendim telefon açabileceğim" dedi.

4 çocuk annesi 70 yaşındaki Emine İğde isimli kursiyer ise anne ve babasının okula göndermemesi nedeniyle bu yaşına kadar okuma-yama öğrenemediğini ve bunun çok sıkıntısını çektiğini kaydetti. İğde, "Kendi kendime hiçbir yere gidemiyorum. Askere gönderdiğim oğlumun mektuplarını bile başkalarına okuttum ama artık okuma-yazma öğreneceğim için çok mutluyum.Tüm gençlere tavsiyem mutlaka okusunlar" diye konuştu.

Avanos Alaettin İlköğretim Okulu'nda düzenlenen okuma-yazma kursuna katılan ileri yaş grubundaki kadınların eğitim çalışmalarına, kimi zaman aynı okulda eğitim gören çocuklar da girerek anne ve ninelerine destekte bulunuyor. Babaanne ve anneannelerine derslerde yardımcı olan torunları, teneffüs saatlerinde de onlarla birlikte okul bahçesinde vakit geçiriyor.

Kurs öğretmeni Fatma Gülşen, kursiyerlerinin gayretinden bir hayli memnun. İlerleyen yaşlarına rağmen kursiyerlerinin büyük bir özveri ile kursa katılarak okuma-yama öğrenmeye çalıştıklarını ifade eden Gülşen, "Onların bu azmi gençlere örnek olmalı. Ben de büyük bir zevkle derslere katılıyorum ve onlar her gün yeni bir şey öğrendiklerinde mutlu oluyorum. Onların bu yolda en büyük yardımcıları ise hiç şüphesiz sıra arkadaşları olan torunları" dedi.

3,5 ay süre ile devam edecek okuma-yazma kursunu başarı ile tamamlayan kadınlara okuma-yazma sertifikası verilecek.

80 YAŞINDA TORUNUYLA AYNI SIRADA OKUMA-YAZMA ÖĞRENİYOR
80 YAŞINDA TORUNUYLA AYNI SIRADA OKUMA-YAZMA ÖĞRENİYOR
80 YAŞINDA TORUNUYLA AYNI SIRADA OKUMA-YAZMA ÖĞRENİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2009 Cumartesi 11:06:02
Güncelleme :19 Aralık 2009 Cumartesi 20:50:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?