3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

NÜ'de ‘AB Sertifika Programı’

Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) Başkanı Prof.Dr.Çağrı Erhan, Türkiye'de AB konusunda kanaat sahibi olanlar arasında yapılan ankette, kanaat sahiplerinin yüzde 70'inin AB hakkında hiçbir şey bilmediklerinin ortaya çıkardığını söyledi.

Nevşehir Üniversitesi'nin Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Konrad Adenauer Vakfı ile ortaklaşa düzenlediği ‘AB Sertifika Programı’ başladı.

Nevşehir Meslek Yüksek Okulu Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen sertifika programının açılışında konuşan ATAUM Başkanı Prof. Dr. Çağrı Erhan, Türk toplumunun AB hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını söyledi. AB hakkında yeterli bilgisi olmamasına karşın Türkiye'de toplumun önemli bir bölümünün AB hakkında kanaat sahibi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Erhan, "2005 yılında Türkiye'nin AB ile müzakerelere başlamasından sonra ciddi bir AB hassasiyeti oluştu. Hali hazırda müzakere başlıkları teker teker açılacak olsa da AB'ye tam üyelik konusunda herhalde önümüzde daha uzun bir süre var. Buna karşın Türk toplumundaki AB hassasiyeti tam üyeliğe kadar, hatta tam üyelikten sonrada devam edecek. Biz milletimizin AB hakkında, bilincini arttırmak için bu yola çıktık. Çünkü Türkiye'de AB ile herkesin bir kanaati mevcut. AB ile ilgili herkesin 'Türkiye AB'ye girer yada giremez, Türkiye AB'ye girmeli veya girmemeli' şeklinde bir kanaati var. Zaten bu yapılan bir takım kamuoyu anketlerinde de açığa çıkıyor. 1999 yılından bu güne 10 yıllık süre içerisinde yapılan çeşitli anketlerde, Türk halkının AB'ye olan bakış açısının sürekli dalgalandığı görülüyor. 2004 yılında AB'ye olan destek yüzde 78'lere kadar çıkarken bir süre sonra destek yüzde 35'lere kadar düştü. Fakat bu işin birde başka boyutu var. AB hakkında kanaat sahibi olan insanımızın AB hakkında ne bildiklerini sorduğumuzda yapılan anketlerde çok ilginç sonuçlar çıkıyor. Bu konuda 6 ilde bin 200 kişi üzerinden yapılan ankette AB hakkında kanaat sahibi olan insanımızın yüzde 5'inin AB hakkında çok fazla bilgiye sahip olduğu ortaya çıkıyor. Geriye kalan yüzde 70'i ise AB hakkında hiç bilgiye sahip değil, diğerleri ise az bilgi sahibi. Yani bilgi sahibi olmadığımız bir konuda kanaat sahibi oluyoruz. Bu bizi yanılgılara sevk edebiliyor. Toplumca çok kolay manipülasyonlara gelebiliyoruz. Bir gün içerisinde AB'nin karşıtı iken ertesi gün AB'nin yanında olabiliyoruz " dedi.

Nevşehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Pekacar ise, üniversite olarak uluslararası ilişkilere büyük önem verdiklerini ve bu yönde çeşitli programlar düzenlediklerini ifade ederek bu konuda öğrencilerden de destek beklediklerini vurguladı.Toplumda AB'ye karşı değişken bir bakış açısı olduğunu belirten Prof. Dr. Pekacar, "AB konusunda Türk halkının görüşleri günlük politikalardan çok etkileniyor. Görüşlerimiz çok çabuk değişkenlik gösteriyor ve buda yeterli bilgi sahibi olmadığımızı gösteriyor. Bunun önüne geçmek, öğrencilerimizi bu konularda bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla bu programı düzenledik" şeklinde konuştu

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2009 Pazartesi 14:45:02
Güncelleme :5 Ekim 2009 Pazartesi 17:05:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?