4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

'Özürlü Hakları Konferansı' yapıldı

AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, özürlülerin hayallerinin artık gerçeğe dönüştüğünü ve son yıllarda yapılan çalışmalarla özürlülerin tüketen değil üreten birer birey haline getirildiğini söyledi.

Nevşehir'de özürlülere yönelik faaliyet sürdüren çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen 'Özürlü Hakları Konferansı' Nevşehir Belediyesi Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva'nın konuşmacı olarak katıldığı konferansa AK Parti Nevşehir Milletvekili Ahmet Erdal Feralan, Nevşehir Vali Yardımcısı Vural Demirtaş, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Seçen, Emniyet Müdürü Ömer Gurulkan, bazı daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, özürlüler ve aileleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılışında sivil toplum kuruluşları adına bir konuşma yapan Nevşehir Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği Başkan Yardımcısı Mahmut Kemikkıran, son yıllarda özürlü hakları ile ilgili önemli gelişmeler olduğunu ve özürlülerin TBMM'de kabul edilen Özürlüler Yasası ile elde ettiği haklarını iyi bilmeleri gerektiğini söyledi.

Toplumda özürlülere sürekli olarak önyargılı yaklaşıldığını ve toplumun bundan vazgeçmesi gerektiğini belirten Kemikkıran, "Özürlüler olarak bizim acınmaya ihtiyacımız yok. Artık 'vah vah, tüh tüh' demeyin. Bize acımayın, bizi sevin, bize sahip çıkın. Bizimle ilgilenin lütfen ama bunu dürüstçe, iyi niyetle yapın. Bize acımayı bırakın, bizi gerçekten sevin. Artık özürlüler başı dik, alınları ak ve kimseden bir şey beklemeden üreten insanlar haline gelmek istiyor" dedi.

Görmeyen Kültür ve Birleştirme Derneği Genel Başkanı Yusuf Çelebi ise, 81 ilde üyeleri ve 12 ilde şubesi bulunan derneklerinin, özürlülerin tüketen değil üreten birer birey olmaları için çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Son yıllarda hükümet tarafından yapılan çalışmalar ve kendileri gibi sivil toplum kuruluşlarının gayretleriyle özürlüler için birçok önemli projeye imza atıldığını ifade eden Çelebi, "TBMM'de Özürlüler Yasası herkesin bildiği gibi kabul edildi.Artık bizlerinde bir yasası, belli hakları var. Bununla birlikte özürlülerimizin üreten birer birey olabilmeleri, topluma kazandırılmaları amacıyla çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Örneğin düzenlediğimiz meslek edindirme kursları sayesinde bugüne kadar yaklaşık bin 200 görme engelli kardeşimiz meslek edindi. Bu kardeşlerimizden bir çoğu artık çalışmaya başladı. Bizim açımızdan özürlülük bir acınma olayı değil. Bizim için özürlülük bir organ eksikliğidir. Artık bize balık ikram etmeyin, bize balığın nasıl yakalandığını öğretin. Biz artık balık yakalamak, üreten olmak istiyoruz" diye konuştu.

Daha sonra konuşan Nevşehir Vali Yardımcısı Vural Demirtaş ise, özürlülerin toplumda acınacak durumda olan kişiler olmadığını vurguladı. Vali Yardımcısı Demirtaş, "Esas korkulması gerekenler fiziksel istismar yönetimi seçenlerdir. Esas korkulması gerekenler bedensel ve fiziksel engellilere hor bakanlardır. Gencecik kız çocuklarını fuhuşa teşvik ederek onlara ağır çöküntüler yaşatanlardır. Esas acınması gerekenler ise çeşitli hilelere başvurup, hukukun boşluklarından yararlananlardır, esas acınması gerekenler mevcut bir işi varken onları işten çıkarıp mutlak yoksulluğa itenlerdir. Sevgili özürlüler, haklarını konferanslarda öğrenmenin yanında okuyun, okumayanlara okutun, dinlemeyenlere dinletin, anlamayanlara anlatın, yılmadan, bıkmadan, usanmadan. Sağlıklıyım, özürsüzüm, varlıklıyım, muhtaç değilim diyenlerin görevi sizlere umut ve cesaret vermektir. Onlardan bunları alamıyorsanız siz onlara cesaret ve umut verin" dedi.

AK Parti Nevşehir Milletvekili Ahmet Erdal Feralan'da, AK Parti iktidarı döneminde özürlülerin yaşam standartlarının yükseltilmesi için önemli çalışmalar yapıldığını ve bunda AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük katkılarının olduğunu söyledi. Milletvekili Feralan, konuşmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ise 'Özürlü Babası' olarak gösterdi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva ise, konuşmasında konferansa katılanlara yaşam hikayesini anlattı. Kendisinin de Anadolu'da fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldiğini ve 13 yaşında geçirdiği menenjit hastalığı sonrasında ailesinin kendisi ile ilgili tüm hayallerinin yıkıldığını söyledi. Milletvekili Ayva, "Ben kör olduktan sonra bir anda ailemin hayalleri yıkıldı. Benim bir esnafın yanında meslek öğrenmem, dükkan açmam, askere gitmem ve evlenmem konularındaki hayalleri ben kör olduktan sonra bir anda bitti. Onlara göre artık bunları yapamazdım. Okumak istedim ama buna herkes karşı çıktı. Bir görme engelli insanın okuyabileceğini düşünmüyorlardı. Ama bende maddi imkansızlıklara rağmen okuyarak Boğaziçi Üniversitesi'ni bitirdim ve şimdi milletvekili olarak görev yapıyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından özürlü derneklerine katkılarından dolayı konferansı düzenleyen sivil toplum kuruluşları tarafından AK Parti Milletvekilleri Lokman Ayva ve Ahmet Erdal Feralan, Vali Yardımcısı Vural Demirtaş, Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Seçen, Emniyet Müdürü Ömer Gurulkan, Milli Eğitim Müdürü Harun Fatsa ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mehmet Yıldırım'a teşekkür plaketi verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2008 Cuma 18:14:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?