3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Palanlar oturma grubu oldu

Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde tarihe karışmaya yüz tutan mesleklerden palancılığın imdadına, turizm sektörü yetişti. Bölgenin tek palan ustası Ahmet Kürkçü (81), artık at ve eşekler için değil turistik tesisler için üretim yapıyor.

Semerciliğe 1945 yılında başladığını söyleyen Ahmet Kürkçü, Ürgüp'te bir zamanlar 50'ye yakın palan ustasının bulunduğunu söyledi.

Başta Kayseri olmak üzere Niğde, Aksaray, Tokat, Sivas ve Kırşehir'den at ve eşek gibi hayvanlara palan yaptırmak için çok sayıda müşterinin Ürgüp ilçesine geldiğini ifade eden Ahmet Kürkçü, teknolojinin gelişimine paralel motorlu araçlarının kullanımının yaygınlaşmasıyla mesleğin son temsilcisi olarak kendisinin kaldığını kaydetti.

Kahramanmaraş'tan getirilen el yapımı keçeden faydalanılarak yapılan palanların oldukça dayanıklı olduğunu vurgulayan Kürkçü, son yıllarda eşek sayısı yok denecek kadar azalan Ürgüp'te, artık eskisi gibi sipariş alamamaktan yakındı. Eskiden hayvanlar için özenle yaptığı planları artık turistik tesisler için yaptırdığını belirten Kürkçü, palanların günümüzde evlerin yanı sıra, turistik tesislerde oturma gurubu olarak kullanıldığını kaydetti.

Kürkçü, "Eskiden günde 2 tane palan yapardım. İşyerimin önünde hayvan sahipleri beklerdi. İş yetiştirmekte zorlandığım günler dahi olurdu. Şimdi çok nadir olarak müşteri geliyor. Çünkü bölgede eskisi kadar ulaşımda kullanılan eşek ve at kalmadı. Buna karşın son zamanlarda bu palanların oturma grubu olarak kullanılması başladı. İlerleyen yaşıma rağmen, yılda 80-100 arasında palan yapıyorum. Yaptığım semerlerin büyük bölümünü, bölgedeki turistik işletmelerin siparişi oluşturuyor. Bu arada turistler de zaman zaman sipariş veriyorlar. ABD, Almanya, Fransa, Hollanda, Japonya ve İngiltere'ye de bu palanlardan götürülüyor. Yabancılar da palanları oturma grubu olarak kullanıyorlarmış" dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2009 Salı 12:04:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?