4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Patates hasadı başladı

NEVŞEHİR'DE PATATES HASADINA BAŞLANDI

Türkiye'nin en önemli patates üretim merkezlerinden biri olan Nevşehir'de, patates hasadına başlandı.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, Türkiye'nin en büyük patates ambarlarından biri olan Nevşehir'de bu yıl 3 bin dolayında çiftçi tarafından 21 bin hektar alanda patates ekimi gerçekleştirildiğini söyledi.

Bu yıl yaklaşık 800 bin ton patates rekoltesinin beklendiğini belirten Tunç, 2009 yılı yemeklik patates sökümüne başlanan tarlalarda incelemelerde bulundu. Nevşehir'de geçen yıl yıl patates kalitesinin arttığını ve gerek yurt içi ve gerekse de yurt dışında en fazla ürünü tercih edilen bölge olduğunu ifade eden Ziraat Odası Başkanı Tunç, "Toprak yapısı nedeniyle yıllardan beri Türkiye'de en fazla patates üretimi yapılan illerin başında geliyoruz. Her ne kadar son yıllarda çeşitli nedenlerle patates üretim alanları daralsa da halen Türkiye'deki patates üretiminin yüzde 20'si ilimizde gerçekleşiyor. Bunla birlikte sürekli olarak patates kalitesi artıyor ve üreticimiz daha bilinçli üretim yapar hale geliyor." dedi.

'FİYAT ÜRETİCİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRMEDİ'

2009 yılı yemeklik patates hasadının başlandığı şu günlerde üreticinin tarlasında sökümünü gerçekleştirdiği patatesin kilosunu ancak 35 Kuruş'a satabildiğine dikkat çeken Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, fiyatın oldukça düşük olduğunu vurguladı. Üreticinin 35 Kuruş'a sattığı patatesin büyük marketlerde 1.5 TL'ye kadar alıcı bulduğuna dikkat çeken Tunç, büyük emekler vererek üretim yapabilen çiftçinin emeğinin karşılığını alamadığını belirtti. Tunç, "Şu anda bir bardak 50 Kuruş'a satılırken bir kilo patatesi 35 Kuruş'a satabiliyoruz. Bizim soğuk sıcak demeden, bin bir güçlükle ektiğimiz ve hasadını yaptığımız patatesimizin bir kilosu bir bardak çak bile etmiyor. Buna karşın tüketici marketlerde bizim ürettiğimiz patatesi 1 TL'nin üzerinde satın alıyor. Maalesef emek harcayan, çile çeken üretici parayı kazanan ise aracılar oluyor. " diye konuştu.

Fiyat düşüklüğü nedeniyle üreticilerden hasadını gerçekleştirdikleri ürünlerini kısa sürede pazara sunmamalarını da isteyen Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü; "Tarlalardan söktüğümüz bu patatesler 2010 yılı Mart ayına kadar bölgemizde bulunan doğal soğuk hava depolarında kalabiliyor. Bu nedenle üreticilerimizin ürünlerini hemen piyasaya sunmamalarını istiyoruz. Şu anda fiyatlar oldukça düşük ve piyasada çok fazla ürün olacak.Çiftçilerimizde ellerindeki mahsullerini kısım kısım satışa çıkarmaları fiyat istikrarı açısından son derece önemli."

NEVŞEHİR'DE PATATES HASADINA BAŞLANDI
NEVŞEHİR'DE PATATES HASADINA BAŞLANDI
İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2009 Cuma 10:48:04
Güncelleme :16 Ekim 2009 Cuma 11:29:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?