4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Patates ithal edilmesine tepki

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, milyonlarca ton patatesin depolarda çürüdüğü Türkiye'ye, yurtdışından patates ithal edilmesine Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın engel olması gerektiğini söyledi.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, yaptığı açıklamada, Nevşehir ve Niğde illerinin Türkiye'nin yıllık patates ihtiyacının yüzde 41'lik bir bölümünü karşılayan iller olduğunu belirterek, bu illerdeki depolarda şu an yaklaşık 2 milyon ton patatesin çürümeye terk edildiğini kaydetti.

Üreticilerin kilosunu 30 kuruşa ürettikleri patatesi 20 kuruşa satmakta zorlandıkları bir dönemde Türkiye'ye yurtdışından patates getirildiğini kaydeden Tunç, bunun engellenmesi gerektiğini savundu.

Tunç, "Dünyanın en önemli patates üreticilerinden biri olan ülkemize maalesef son dönemlerde yurtdışından patates ithal ediliyor. Üreticilerin depolarında patatesler çürümeye terk edilir ve bizlerin yurtiçinde patatesin tüketiminin arttırılması ve ihracında teşvik çalışmaları yaparken, böyle bir dönemde bunu yaşamamız son derece üzüntü verici. Türkiye'nin şuanda yurtdışından patates ithal etmesini gerektirecek bir durum yok, kendi üreticilerinin ürettikleri patatesler depolarda dururken yurtdışından Türkiye'ye patates girmesine izin vermek son derece yanlış" dedi.

Türkiye'de şu anda üreticilerin 20 ila 30 kuruş arasında patateslerini satabildiklerini, ancak yurtdışından gelen patateslerin büyük marketlerde 1.70 TL'den satıldığına dikkat çeken Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, bu durumdan üreticilerle birlikte vatandaşlarında ekonomik olarak büyük zarar gördüklerini ifade etti.

Büyük marketlerin niçin böyle bir uygulamaya gittiklerine bir anlam veremediklerini söyleyen Tunç, "Türkiye'deki üreticilerimizin durumu ortadayken, kredi borçlarını ödeyebilmek ve yeniden ekim yapabilmek için çırpınırken, sanki bunların üreticilere bir kastı var. Hem ülkemizin dövizlerini yurtdışına savuruyor hem de vatandaşların daha ucuza patates yemelerini engelliyor. Bir yanda 20-30 kuruşa satılmak için depolarda bekleyen Türk üreticilerinin patatesleri bir yanda ise yurtdışından ithal edilen ve kilosu 1.70 TL'den satılan patates. Arada dağlar kadar fark olmasına karşın kalite yönünden hiçbir fark yok. Bu konuda bölge milletvekillerimiz ile birlikte Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın gerekli girişimlerde bulunarak tedbir almasını istiyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2009 Pazartesi 15:33:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Bilal ERENLER IP: 78.160.96.xxx Tarih : 10.02.2009 10:40:27

 

NEVŞEHİR  ÇİFTÇİSİİİİ:  eli çamur karnı açç   misali  hiçmi hiç yüzleri gülmedii?hala üretici mahsulüü satma yerine gübre ve yeni mahsulüü üretme çabasında mahsulü para etmezken neden vekillerimiz  gerekli önlem ve tedbirleri almazlar anlamakta güç..yapılan icraatlar ortada ,çiftçi,memur,esnaf,sanayici,as.ücretli,işçi,kırılıyor halada ortada bir çıkış yolu yok vatandaşada yalan yanlış kahve ağzı açıklamalar, AB hayal bizlere çok zor girmemmiz,,,,, aslıda öyle yol,kaldırım yap bozla vatandaş beşikdeki bebe gibi sallanıp  uyutuluyor.gerçeklerde bundan ibaret,