3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Patates sökerek çeyiz hazırlıyorlar

Türkiye’nin patates ambarı olarak bilinen Nevşehir’de patates hem çiftçiye kazandırıyor hem de yöredeki genç kız ve kadınlara istihdam yaratıyor. Yöredeki genç kızlar ve kadınlar patates sökerek günde 20 YTL kazanıyor.

Türkiye’de üretilen yaklaşık 6 milyon ton patatesin yüzde 65’inin üretildiği Nevşehir’de genç kızlar patates sökerek çeyizlerini hazırlarken, yöre kadını da aile ekonomisine katkıda bulunuyor. En çok patates üretiminin yapıldığı merkeze bağlı Kaymaklı beldesi ve Derinkuyu ilçesinde patates tarlaları genç kızlara ve kadınlara istihdam kaynağı oluşturuyor.

Yılın 8 ayı patates tarlalarında çalışarak patates söken genç kızlar ve kadınlar bu işten günde 20 YTL para kazanıyor. Bir patates tarlasında ortalama 12 genç kız veya kadın çalışıyor. Bir kişi günde yaklaşık 2 – 3 ton patates söküyor. Günlük topladıkları patates hasılatı ise yaklaşık 30 ton.

Yılda yaklaşık 1 – 1,5 ton patatesi üretiminin yapıldığı Nevşehir’de patates toplayarak çeyiz parası kazanan genç kızlar ve aile bütçelerine katkıda bulunan yöre kadınları yılda 8 ay çalıştıklarını 4 ay ise çalışamadıklarını söyledi.

Evin erkeklerinin patates sökme ve toplama işini yapmayıp, bu işin yörede kadın işi olarak bilinmeye başlandığını belirten genç kız ve kadınlar, “Eylül ve Nisan ayları arasında her zaman patates ile ilgili yapılacak iş oluyor. Bu aylar arası hasat dönemi olduğu için işsiz kalmıyor patates söküp toplayarak para kazanıyoruz. Ancak yılın 4 ayı ise boş duruyoruz. Çünkü o dönemler hasat önemi olmadığı için yapılacak iş de olmuyor. Yaptığımız işten memnunuz. Yaz sıcağında biraz zorlansak da yinede işi aksatmıyoruz. Günde bir tarlada yaklaşık 10 – 12 kişi çalışıp, ortalama 30 ton patates söküyoruz.” diye konuştular.

.
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2008 Pazartesi 17:58:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?