5
Mayıs
2024
Pazar
NEVŞEHİR

Patates tüketimi artıyor

PATATES TÜKETİMİ ARTIYOR

Türkiye'de patates, azalan patates üretimine karşı tüketimin son bir yılda arttığını belirten Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, yaşanan artışa karşın tüketim oranlarının halen Avrupa ülkelerinin gerisinde kaldığını söyledi.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, Niğde ili ile birlikte Türkiye'nin en önemli patates üretim merkezi olan Nevşehir'de 2009 yılı Eylül ayında 840 bin ton patates hasadının gerçekleştiğini ifade etti. Hasadı gerçekleştirilen bu patateslerin bölgedeki kayadan oyma doğal soğuk hava depolarında depolandığını belirten Tunç, depolarda bulunan patateslerin şu ana kadar yüzde 60'lık bölümünün iç ve dış pazarda tüketildiğini söyledi. Tüketimin büyük bir bölümünün iç pazarda gerçekleştiğini vurgulayan Tunç, "Ekonomik kriz nedeniyle Rusya'ya geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi çok fazla patates ihracatı gerçekleştiremedik.Az miktarlarda da olsa Azerbaycan ve Irak Nevşehir patatesi tüketti. Özellikle 2009 yılı iç piyasada patates tüketiminde canlanmanın yaşandığı bir yıl oldu." dedi.

Şu anda toptan olarak kilogramı 45 Kuruş'tan alıcı bulan patatesin besin değerinin oldukça yüksek olmasına karşın Türkiye'de halen yeterince tüketilmediğini söyleyen Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, bu konuda kampanyalar düzenlenebileceğini ifade etti. Tunç, Türkiye'de özellikle Nevşehir ve Niğde bölgesinde yetiştirilen patatesin Avrupa ülkelerinde kişi başına yıllık 168 kilogram olan tüketim miktarının Türkiye'de 2008 yılında 38 kilogram olarak tespit edildiğini kaydetti. Kalp krizi ve felç riskini azaltmasının yanında, içerisinde yüksek miktarda nişasta ve protein bulunduran patatesin Türk insanlarının sofrasında hak ettiği değeri göremediğini savunan Tunç, tüketimin azalması ile birlikte Türkiye genelinde üretimin de azaldığını ifade etti. Üretimdeki azalmanın ileriki yıllar için ciddi tehlikeler doğurabileceğini belirten Tunç, "Bakanlık, patatesin tanıtımına yönelik faaliyetler gerçekleştirmelidir. Avrupa'da insanlar patatesin değerini bizlere göre çok iyi biliyor. Her gün bir öğünde mutlaka patates kızartması, püresi, yemeği veya bir başka yemek çeşidi tüketiliyor. Bizlerde ise maalesef bu hassasiyet yok. Oysa ki patates önemli nişasta kaynağı olmakla birlikte, yüksek oranda protein bulunduruyor. Patates proteininin içerdiği amino asitler beslenme açısından son derece önemlidir. Bu amino asitlerin hemen hepsi bebek beslenmesi ve tedavisinde ilaç niteliğindeki maddelerdir. Patateste bulunan proteininin faydalanma değeri ise yüzde 71 oranındadır. Çok miktarda tüketildiğinde günlük C vitamini ihtiyacını karşılaması bakımından önem taşır. Patates, içinde barındırdığı karbonhidrat, B ve C vitaminleri, protein, kalsiyum, demir ve potasyumla besin değeri hayli yüksek bir besindir. Turunçgillerden sonra en çok vitamin içeren besin olma özelliğine sahiptir. Patatesin yüzde 20'si karbonhidrattır. Kolesterol içermez, kalori değeri de oldukça düşüktür." diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2010 Perşembe 12:02:02
Güncelleme :14 Ocak 2010 Perşembe 12:04:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?