5
Mayıs
2024
Pazar
NEVŞEHİR

Patates zehirliyor iddialarına yanıt

YEŞİL PATATESİN ZEHİRLEDİĞİ İDDİASI

Son dönemde bazı beslenme uzmanları tarafından ortaya atılan piyasada yeşil patates satıldığı ve bunun insan sağlığını tehdit ettiği iddialarından son derece rahatsız olduklarını belirten Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, "Yeşil ve çillenmiş patates tüketiciye asla sunulmaz. Hem bugüne kadar her ikisinden de zehirlenen olmadı." dedi.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç yaptığı açıklamada, son günlerde bazı beslenme uzmanları tarafından, market ve manavlarda yeşil ve çillenmiş patateslerin satıldığı ve bu patateslerin gıda zehirlenmelerine neden olduğu yönünde yapılan açıklamalardan son derece rahatsızlık duyduklarını belirtti. Nevşehir'in Türkiye'nin en önemli patates üretim merkezlerinden biri olduğunu ve Niğde ili ile birlikte Türkiye'nin yıllık patates tüketiminin yüzde 40'lık bir bölümünü karşıladığını hatırlatan Tunç, bu açıklamalar ile halkın yanlış bilgilendirildiğini savundu. 'Yeşil Patates' diye adlandırılan patateslerin, patatesin fazlaca güneş görmesinden kaynaklandığını ve bu tür patateslerin gerek tarlalarda söküm sırasında gerekse de depolarda normal ürünlerden ayırt edildiğini ifade eden Tunç, bu tür patateslerin asla üretici kanalıyla tüketicilere sunulmadığını vurguladı. Tunç, "Dünyanın ve ülkemizin temel gıda maddelerinden biri patatestir. Bu güne kadar hiçbir manada, markette ben yeşil patates görmedim çünkü satılmaz zaten. Ben bile açıklama yapmadan önce kendi depomda aradım ama bulamadım. Zaten hem bizler bu tür patatesi satışa sunmayız hem de tüketici alırken böyle bir patates almaz. Bu güne kadar hiçbir vatandaşımızda patatesten zehirlenmedi. Böyle bir şey hiç duymadım. Burada bir yanlış bilgilendirme söz konusu. " dedi.

Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç ayrıca, filizlenmiş patatesinde tüketiciye sunulmasının olanaksız olduğunu çünkü bu tür patateslerin tohumluk olarak kullanıldığına dikkat çekti. Yemeklik olarak filizlenmiş patatesin manav ve marketlerde satılmadığını söyleyen Tunç, bu tür patatesin insan sağlığına da bir zararının bulunmadığını kaydetti. Tunç, "Bu tür haberlerden son derece rahatsızım ve bunun altında başka şeyler yattığından şüpheleniyorum. 8 yıldır patates üretiminde zarar eden çiftçiler ilk kez bu yıl az miktarda para kazanmaya başladı bu seferde bu tür haberlerle satışlar etkilenmeye çalışılıyor. Lütfen bu tür açıklamalar yapılırken biraz daha dikkat edilsin. Halkımız gereksiz yere korkuya sevk edilmesin. Halkımız gönül rahatlığı ile manav ve marketlerden patateslerini alabilir ve tüketebilir. Biz iç piyasada sattığımız bu ürünleri yurt dışına da gönderiyoruz. Eğer böyle bir kuşku olsa bunların satışı mümkün olur mu?" diye konuştu.

YEŞİL PATATESİN ZEHİRLEDİĞİ İDDİASI
İHA
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2010 Cuma 12:28:02
Güncelleme :2 Nisan 2010 Cuma 18:10:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?