4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Patateste yeni sisteme geçiş

PATATES ÜRETİMİNDE MÜNAVEBELİ EKİM SİSTEMİNE GEÇİŞ

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, Tarım Bakanlığı tarafından 2009 yılından itibaren patates ekiminde münavebe sistemine geçilmesinin doğru bir karar olduğunu ve bunun hem verime hem de toprakların zararlılardan temizlenmesine katkı sağlayacağını söyledi.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, yaptığı açıklamada, Tarım Bakanlığı tarafından alınan bir karar ile 2009 yılından itibaren patates üretiminde münavebe sistemine geçildiğini söyledi. Bu sistem ile birlikte bundan böyle Türkiye genelinde yemeklik patates üretilen bir tarlada üreticinin bir yıl yemeklik patates üretimi yaptıktan sonra 2 yıl tarlasına başka bir ürün ekeceğini ve 4. yıl yeniden patates ekebileceğini belirten Tunç, tohumluk patates üretiminde ise bir yıl tohumluk patates ekimi yapan üreticinin 3 yıl üst üste tarlasına başka bir ürün ektikten sonra 5. yıl yeniden tohumluk patates ekebileceğini açıkladı. Bu ekim sisteminin patateste kalite ve verimi arttıracağı gibi topraktaki hastalıkların arınmasına da ciddi katkı sağlayacağını kaydeden Tunç, "Alınan bu karar üreticileri ve bizleri oldukça mutlu etti. Aslında bu uygulamaya Türkiye'nin 30 yıl önce geçmesi gerekiyordu. Geç kalınmış bir uygulama, ancak bizler bu kararın arkasındayız. Bunun kontrolünün tüm Türkiye genelinde son derece özenle yapılması ve üreticilerin bu konuda bilgilendirilmesi gerekiyor" dedi.

“PATATES ÜRETİMİ DÜŞEBİLİR”

Türkiye'nin yıllık patates üretiminin 4'te birinin karşılandığı Nevşehir'in bu alanda özel bir yere sahip olduğunu vurgulayan Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, patates üretiminde münavebe sistemine geçişi ile birlikte bölgede ekim yapılabilecek alanların yeniden belirlenmesini istedi. 2000'li yılların başında bölgede ortaya çıkan patates siğili hastalığı nedeniyle bir çok tarım arazinin patates ekimine yasaklandığını ve bu alanların çevresinde güvenlik şeridinin oluşturulduğunu hatırlatan Tunç, güvenlik şeridi içerisinde yer alan tarım alanlarında patates ekimine izin verilmesi gerektiğini belirtti. Tunç, "Patates siğili hastalığının bulaştığı 20 bin dönüm tarım arazisinde patates ekimi yasaklandı, ancak bununla birlikte bu tarlaların etrafında bulunan 40 bin dönüm alanda da güvenlik şeridi oluşturularak buralarda da patates ekimi yapılmaması istendi. Bu nedenle patates üretimimiz oldukça düştü. Örneğin 1999 yılında Nevşehir'in patates üretimi 1 milyon 600 bin ton iken 2009 yılındaki üretimimiz yaklaşık 800 bin ton civarında. Biz şimdi güvenlik şeridinde yer alan tarım alanlarında ekime izin verilmesini istiyoruz" diye konuştu.

PATATES ÜRETİMİNDE MÜNAVEBELİ EKİM SİSTEMİNE GEÇİŞ
İHA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2009 Salı 13:44:02
Güncelleme :13 Ekim 2009 Salı 14:59:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?