3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Patriklerden Ünver'e ziyaret

Fener-Rum Patriği Bartholomeos ve Romanya Patriği Daniel, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver'i ziyaret etti.

Romanya Patrikhanesi'nin 2009 yılını eski Kayseri Episkoposu Aziz Vasilius'a ithaf etmeleri nedeniyle geçtiğimiz cumartesi gününden beri bir dizi ayin yapmak ve turistik merkezleri ziyaret etmek amacıyla Nevşehir'e gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Romanya Patriği Daniel, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver'i makamında ziyaret etti.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, gerçekleşen ziyaretlerin dünya insanlarının barış içerisinde olunması yönündeki düşüncelerini daha da güçlendirdiğini belirterek, bu ziyaretlerin ayrı bir mutluluk taşıdığını vurguladı. Ünver, "Her Nevşehir ziyaretinizde bizi de ziyaret ediyorsunuz. Tüm dünyadaki dinlerin ve insanların kardeşliği adına biz de mutlu oluyoruz. Hep görüşmelerimizde yararlı şeyler ortaya konuluyor. Bundan dolayı da mutluyuz. İstediğimizde nasıl kardeş olabileceğimizi dünyaya gösterebiliyoruz. Nevşehir hoşgörü, barış ve kardeşliğin kenti. Bu ayın ortalarında Türk-Yunan dostluğu adına Nevşehir ve Yunanistan'da bir festival düzenleniyor. Bu
festivalin Nevşehir bölümüne Nevşehir Belediyesi ev sahipliği yapıyor. 2005 yılında Nevşehir'de düzenlenen bir etkinlikle BM tarafından da Dünya Barış Konferansı kenti olarak tescil edildi. Dünyanın dört bir yanından 2 bine yakın belediye başkanı, sivil toplum örgütü ve üniversite temsilcileri Nevşehir'de buluştu. Yerel yönetimler olarak dünya barışında söz sahibi olmak istediklerini haykırdılar. Bu mesajlarımızın arkasındayız. Ortak paydamız insan olmak. Dünyada insanların istediği şartlarda yaşama haklarını savunuyoruz. Bizim gibi düşünen insanların çok fazla sayıda olduğuna inanıyoruz. Artık bunlar çok fazla dillendiriliyor, çok rahat konuşulabiliyor. Dünya halklarının kardeşliğini kimse engelleyemeyecek. Hangi dinden, ırktan, mezhepten, renkten olursa olsun,hangi ülkeden olursa olsun hiç önemli değil. Önemli olan insanların kardeş olmasıdır. İnanıyorum ki bu ziyaretlerde bu düşünceler daha da pekiştirilerek daha ileri seviyeye getirilir. Bu samimi ziyaretinizden dolayı çok teşekkür ediyorum.
Kendinizi, Nevşehir'de evinizdeymiş gibi hissedebilirsiniz" dedi.

Nevşehir ile aynı ismi Yunanistan'da taşıyan Neapoli Belediye Başkanı Ladopulos Nathanail'in de katıldığı ziyarette konuşan Fener-Rum Patriği Bartholomeos da Romanya Patrikhanesi'nin 2009 yılını Aziz Vasilius'a ithaf etmeleri nedeniyle Romanya Patriği Daniel ve beraberindeki 400 kişilik bir turist grubu ile Kapadokya bölgesine geldiklerini hatırlattı.

Bartholomeos, "Kapadokya'da kendimi evimde hissediyorum. Bu büyük dostluğu, hüsnü kabulü ve nezaketi bulduğumdan dolayı mutlu oluyorum, teşekkür ediyorum.Patrikhanemiz, İstanbul'daki Rum cemaati ve değerli misafirler adına teşekkür ediyorum. Dualarımızı yapabilmemiz için gerekli izni ve yardımları esirgemediğiniz için sizlere ve Nevşehir halkına teşekkür ediyorum. Bu yılki ziyaretimizde Romanya Patriği ile geldik. Kendileri bu göreve 1 yıl önce seçildi. 400 kişilik bir turist kafilesi ile birlikte Kapadokya bölgesini ziyaret ediyorlar. Memleketlerinde 2009 yılını eski Kayseri Episkoposu Aziz Vasilius'e ithaf ettiler. Bu konuda çeşitli yayınlar yapıyorlar.Sayın Patrik ile birlikte 2 gündür Kapadokya'da bir dizi ziyaretler yapıyoruz. Çekilen bu görüntüleri patrikhanelerine ait TV kanalı ile 20 milyon Romen halkına tanıtacaklar. Bu ayın sonundan itibaren Romanya'daki okullar tatile giriyor. Kapadokya bölgesine yönelik olarak temmuz ayı ile birlikte Romanya gençleri Kapadokya bölgesine akın edecek" diye konuştu.
Ziyarette Ünver; Fener Rum Patriği Bartholomeos, Romen Patriği Daniel ve Yunanistan Neapoli Belediye Başkanı Ladopulos Nathanail'e Avanos toprağından yapılan ve Hitit desenleri ile süslü birer anfora hediye etti.

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Romanya Patriği Daniel ve beraberindeki heyet, daha sonra Nevşehir'in Cumhuriyet Mahallesi'nde 19. yüzyılda bölgedeki Rumlar tarafından yaptırılan Meryem Ana Kilisesi'ni ziyaret etti.
 

İHA
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2009 Pazartesi 17:16:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?