4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Peribacaları yok oluyor!

TÜRKİYE'nin dünyaya açılan en önemli kültür turizm merkezlerinin başında gelen Kapadokya Bölgesi'ndeki peribacaları, milyonlarca yıllık serüvenlerine artık yenik düşmek üzere.

Göreme, Ürgüp, Avanos, Zelve ,Çavuşin, Uçhisar, Mustafapaşa, Ortahisar gibi merkezlerde zaman zaman yükseklikleri 40 metreye kadar ulaşan peribacaları, doğal olaylar nedeniyle ya yıkılıyor ya da yıkılacağı günü bekliyor.

Peribacalarının yoğun olduğu Göreme'de, 1974 yılına kadar vatandaşların konut, depo, ahır, kiler ve benzeri yaşam şekilleri için kullanımına izin verilen ve gerçekleştirilen düzenleme ile irtifa(kullanım)hakkının verilmesiyle yıkıma yönelik sorun yaşanmayan ancak, 1986'dan sonra gelişen turizm hareketliliğinin ardından Milli Emlak Müdürlüğü, peribacalarının hazineye ait gayrimenkuller olduğunu ve bu nedenle vatandaşların kullanımları nedeniyle her yıl bir bedel ödeyerek kullanabileceklerini söylemesi, yeni bir süreç başlattı. Vatandaşların gelişmenin ardından peribacalarını boşaltması sonucu, terkedilmiş görünüyor.

GÜNAL, "PERİBACALARI KADERLERİYLE BAŞBAŞA"

Göreme Belediye Başkanı Fevzi Günal, peribacalarının daha uzun ömürlü olarak yaşatılması ve aynı görünüm içinde gelecek kuşaklara bırakılması için mücadele vermelerine karşın, bu mücadelede tek başlarına bırakıldıklarını söyledi.

Günal, "Peribacaları sadece Göreme'ye ait doğal güzellik değil,tüm insanlığın ortak kültür ve doğal hazinesi. Bizim kale olarak isimlendirdiğimiz ve yükseltileri kimi bölgelerde 40 metreye kadar ulaşan peribacaları, yağmur ve kar suları nedeniyle korumasız hale gelip yıkılmaya yüz tuttu. Bir bölümü çöktü, geri kalanlarda bir gün çökeceği günü bekliyor. Halbuki Göreme denildiğinde bu gizemli yapılar akla eliyor.Turist peribacasını görmek için Kapadokya'ya geliyor. Biz bu güzellikleri onlara bırakmaktan uzak bir anlayış ortaya koyarsak, turisti bölgeye nasıl çekebileceğiz, bunu yetkili birimlerin anlayışlarına bırakıyorum. Konuyla ilgili bir çok proje hazırlandı, ilgili kurullara gönderildi, ama sonuç alamadık. Peribacaları artık kaderleri ile baş başa bırakıldı" dedi.

DURMAZ "PERİBACALARI YOK OLMA TEHLİKESİNDE"

Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Durmaz, ilgisizlik nedeniyle Kapadokya bölgesinin ana çekim noktası olan peribacalarının yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını belirtti.

Durmaz, "Yoğun bir yağmur sonrasında acaba bugün hangi mahalledeki peribacası yıkılacak diye derin bir düşünce içindeyiz. Çok sahiplilikten kaynaklanan sahipsizliğimizi yetkililere bir türlü duyuramıyoruz. İnsanlık mirası konumundaki bu eşsiz doğa harikalarına karşı yaklaşımımız bu yönde devam ettiği sürece her yıl birkaç peribacasının yıkılmasını sadece izlemekten başka bir şey yapamayacağız" diyerek, sözlerini tamamladı.

DHA
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2008 Pazar 14:33:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
muharrem karadayı IP: 88.239.40.xxx Tarih : 6.04.2008 18:15:34

peribacaları nevşehiri ve türkiyenin önemli turizm merkezlerinden birisidir.bundan dolayı peribacalarının depo ahır vb. gibi kullanılmamasını önlemek gerekmektedir.Yetkililerin sahip çıkmasını arz ederim. istanbuldan selamlar. Saygılarımlaa.