3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Polis Haftası etkinliklerle kutlanıyor

Polis Haftası kutlamaları çerçevesinde ''Nevşehir'in Yetiştirdiği Önemli Şahsiyetler'' konulu panel düzenlendi.

Nevşehir'de Türk Polis Teşkilatı'nın 164. kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde, İl Emniyet Müdürlüğü tarafından organize edilen panelin açılışında konuşan Vali M. Asım Hacımsutafaoğlu, Türk polisinin, kanunları uygulayarak insanların huzur ve güven içinde yaşamasını sağlarken, birçok sosyal etkinliği de görevinin yanında gerçekleştirebilmekte olduğunu söyledi.

Dünyanın en eski, en köklü ve en çok iz bırakmış uygarlıklarının yaşadığı Anadolu'nun merkezinde yer alan Nevşehir'in, tarih içinde çok önemli devlet ve düşünce adamları yetiştirdiğini belirten Vali Hacımustafaoğlu, ''İşte dünyanın en büyük düşünürlerinden Hacıbektaş Veli buna bir örnektir. Yine Osmanlı İmparatorluğu’nun görkemli dönemlerinde görev yapmış ve zamanın başka büyük imparatorluklarına veya devletlerine, imparator veya kral atama yetkisini elinde bulunduran Sadrazam Damat İbrahim Paşa. Bunlar sadece Nevşehir'de yetişmiş şahsiyetlerden sadece ikisidir'' dedi.

Panelde konuşan İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Gurulkan da, çevre ve insan ilişkisine değinerek, insanların çevre ile olan ilişkilerinin çok önemli olduğunu kaydetti. Gurulkan, ''İnsanlar çevrelerini idrak edemedikçe, yaşadıkları coğrafyayı, o coğrafya üzerinde gelişen tarihi bilemedikçe, gerçekten yaradılış gayelerini iyi algılayamamış olurlar. Bu nedenle bizler çevre ve insan ilişkilerine büyük önem veriyoruz. Hacıbektaş Veli, Damat İbrahim Paşa, Karavezir Mehmet Paşa ve Ürgüplü Hayri Efendi Nevşehir'in yetiştirdiği çok önemli şahsiyetlerdir. Bu şahsiyetler, kültür yaşamımızda hak ettikleri yerlere gelirlerse, Nevşehir'e çok büyük katkılar vermiş oluruz. Bugünün bizim için ayrı bir önemi daha vardır. O da, bugün Damat İbrahim Paşa'nın doğum günüdür'' dedi.

Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç ise, Hacıbektaş Veli'nin felsefesini ve onun yaşam biçimini anlattı. Hacıbektaş Veli'nin, insanlar arasındaki ilişkilerde hoşgörü ve kardeşliğin merkezi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kılıç, ''Hoşgörü, bizim kültürümüzün asırlardır bünyesinde barındırdığı bir gelenektir. Bizim kültürümüzde, binlercesini sayabileceğimiz hoşgörü ve tahammül bayrağı taşımayı kendisine düstur edinmiş şahsiyetler vardır. Bu şahsiyetlerden üç tanesi vardır ki, Kapadokya diyebileceğimiz, Orta Anadolu diyebileceğimiz bu topraklardan çıkmıştır. Bu da çok düşünülmesi gereken bir noktadır. Bu kişiler Hacıbektaş Veli, Mevlana ve şiirleri ile halen günümüzde yaşayan ve bundan sonra da yaşayacak ve yaşatılacak olan Yunus Emre'dir'' dedi.

Panelde, Nevşehir Üniversitesi Öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ali Kozan 'Karavezir Mehmet Paşa'yı, Doç. Dr. Metin Ziya Köse 'Damat İbrahim Paşa'yı, Yrd. Doç. Dr. Emin Özdemir de 'Ürgüplü Hayri Efendi'yi anlattı.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2009 Cuma 17:02:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?