4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Polonyalı Müsteşar Nevşehir'de

Polonya'nın Ankara Büyükelçiliği Ticaret ve Yatırım Geliştirme Müsteşarı Michal Mierzwa, Nevşehirli iş adamları ile bir araya geldi.

Polonya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve Nevşehirli iş adamlarının Polonya'ya yatırım yapmalarını teşvik etmek amacıyla Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıya, Polonya'nın Ankara Büyükelçiliği Ticaret ve Yatırım Geliştirme Müsteşarı Michal Mierzwa, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Sacit Uzer ve oda üyeleri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Sacit Uzer, Nevşehir'in coğrafi konumu, ekonomik zenginlikleri, huzurlu yatırım ortamı ve doğal güzellikleri ile Türkiye'de özel bir öneme sahip olduğunu söyledi. Uzer, "Kapadokya'mızın doğal güzellikleri, dünyanın dört bir yanından gelen misafirleri kendine hayran bırakmaktadır. Bölgemiz, kültür turizminin yanı sıra golf turizmi, sağlık turizmi ve kongre turizmi gibi alternatif turizm imkanlarına da fazlasıyla sahip olup. Bu konuda yatırım yapacak bütün yatırımcılara açık bulunmaktadır. Ayrıca ilimizin tarım sektöründe ve tarımsal ürünlerin işlenmesinde de önemli bir potansiyeli olduğu göz ardı edilemez. Sanayide değerlendirilebilecek ürünlerimiz arasında patates ve üzüm ilk sıralarda yer almaktadır. Organize sanayi bölgemizde ise, ülkemizin her yöresinden gelecek yatırımcıların yanı sıra dış ülkelerden de yatırım amacıyla gelmek isteyen yatırımcılara bedelsiz arsa tahsisi yapılabilmektedir. Son yıllarda ilimiz imalat sanayinde de önemli gelişmeler kaydedilmiş bulunmaktadır. Özellikle otomotiv yedek parça ve yan sanayi, tarım alet ve makineleri üretiminde firmalarımız yurtdışına açılarak dünya pazarlarında söz sahibi olmaya başlamışlardır. İlimizin en önemli yeraltı zenginliği olan ponza madeni ise, gerek yüksek rezervi ve gerekse yüksek kalitesi açısından değerlendirilebilecek bir konumdadır" dedi.
Polonya'nın Ankara Büyükelçiliği Ticaret ve Yatırım Geliştirme Müsteşarı Michal Mierzwa ise, Polonya ile Türkiye arasında tarihten buyana süregelen dostluk ilişkilerinin yanı sıra ticari ilişkileri de kuvvetlendirmek amacında olduklarını söyledi.

Müsetaşar Mierzwa, "Polonya muazzam bir rekabet ve bilgi temeline dayanan ekonomik gelişme ile yüz yüzedir. Bu sürdürülebilir büyümenin sağlanması, AB'ye uyum stratejisi kapsamında AB üyesi 15 ülkenin hızla yakalanmasında saklıdır. 2007-2013 dönemi içerisinde bu hedefler için Polonya'ya AB Fonu'ndan 67,3 milyar euro tahsis edilmiştir. Buna ilave olarak Polonya'nın birlik giderlerine hibesi 18,3 milyar eurodur. Toplam miktar 85,6 milyar euro yapar ki, bu da 7 yıllık bir periyoda senelik 12 milyar euronun üzerinde bir rakama denk gelir. Bu fondan fiilen faydalanmak için ulusal kuruluş ve firmaların taahhütlerine gereksinim vardır. Bu konuda, Türk firmalarının da kendi rekabet potansiyellerine dayanarak önemli ve karşılıklı fayda sağlayacak bir rol üstlenebileceklerini düşünüyorum. Benim fikrime göre Türk kurumları ve firmaları ulusal seviyedeki AB uyum kurallarına göre bu operasyon programının altında yatan potansiyeli de yakından incelemelidirler" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2009 Salı 12:44:01
Güncelleme :10 Şubat 2009 Salı 12:57:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?