5
Mayıs
2024
Pazar
NEVŞEHİR

Ponza ihracatı arttı

PONZA İHRACATINDA ARTIŞ

Dünyada ponza maden rezervlerinin 7.4 milyar metreküp ile yüzde 40'ından fazlasına sahip olan Türkiye'nin bu alandaki ihracatı her geçen yıl artıyor. İnşaat sektörü için vazgeçilmez bir öneme sahip olan ponza, Türkiye'de en fazla Nevşehir'de çıkarılıyor.

Nevşehir'de uzun yıllardır ponza madeni sektöründe faaliyet gösteren Ertaş Group Yönetim Kurulu Başkanı Musa Ertaş, Türkiye'nin yanı sıra Çin, Kanada, Endonezya ve Yeni Zelanda'da ponza rezervlerinin 18 milyar metreküp olarak belirlendiğini belirterek, bu rezervin yaklaşık yüzde 40 oranına denk gelen 7.4 milyar metreküpünün ise Türkiye'de bulunduğunu söyledi.

Ponzanın Türkiye'de kullanım alanı en yoğun olan ürününün "bims" olduğunu vurgulayan Ertaş, ısı ve ses izolasyonunun yanı sıra, dayanıklılık ve diğer yapı elemanlarına oranla hafif bir yapı elemanı olması nedeniyle bims ürünlerinin depreme karşı oldukça önem kazandığını vurguladı. Bims ürünlerinin, deprem kuşağı içerisindeki Türkiye'de çok yaygın bir şekilde kullanılması gerekmesine karşın, inşaatlarda kullanım alanının yüzde 13-16 seviyesinde olduğunu ifade eden Ertaş, "Gelişmiş batı toplumlarındaki yapı

sektörleri incelendiğinde bims ürünlerinin bu sektörde kullanım oranının yüzde 45 seviyesine kadar ulaşmasına rağmen, halen ülkemizde yüzde 13-16 seviyesinde bir kullanım alanına sahip olması düşündürücüdür. Tamamen ülke sınırlarımız içerisinde çıkan ve ithal edilmeyen bu önemli maden potansiyelimize karşı Avrupa ülkelerinin ilgisi her geçen gün artış göstermektedir. 2006-2007 yılları arasındaki resmi verilere göre yılda 7 milyon doları aşan bir ihracat girdisinin sağlandığı ponzada, önümüzdeki günlerde

açıklanması beklenen 2008-2009 verilerinin ise 10 milyon dolar seviyesini aştığı gözlenecektir. Türkiye'nin değişik yörelerinde çıkan bu maden, ülkemizde inşaatın yanı sıra kot taşlanmasında kullanılmakta, ponza ürününün de kullanımına gidildiği teknolojiler ülkemizde etkin bir şekilde yaygın olmadığı için genellikle bu maden ürünü ihraç edilmektedir. Dünyada uzay teknolojilerinde bile kullanılan bu madenin özellikle kimya, boya ve tarım sektöründe kullanıldığı bilinmektedir" dedi.

PONZA İHRACATINDA ARTIŞ
İHA
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2010 Pazartesi 10:14:01
Güncelleme :8 Şubat 2010 Pazartesi 10:39:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?