3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Ramazan ayında beslenme

Ramazan ayında oruç tutan kişilerin mutlaka sahura kalkmaları gerektiğini belirten uzmanlar, günlük olarak da ortama 2 litre su tüketilmesini önerdi.


Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Ramazan ayı süresince yetersiz, bilinçsiz ve dengesiz beslenmenin, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtilerek vatandaşların bu ayda beslenme konusunda oldukça dikkatli olmaları istendi. Oruç tutan bazı vatandaşların, gün boyu aç kalacakları düşüncesiyle iftar veya sahurda gereğinden fazla ve hızlı yemek yemelerinin; hazımsızlık, mide ağrısı, kabızlık, kan şekeri ve tansiyonda ani yükselmelere neden olabileceğini belirten Sağlık İl Müdürlüğü yetkilileri, bu tür sağlık sorunlarından uzak kalabilmek için iftar ve sahurda yavaş yavaş ve az miktarda yemek yenilmesi ve yemeklerin ağızda iyi çiğnenmesi gerektiğini vurguladı.

İftar yemeğine çok sıcak veya çok soğuk olmayan hafif bir çorbayla başlanılması, çorbanın ardından etli veya etsiz, fazla yağlı olmayan bir sebze yemeği, yoğurt, meyve veya tatlının tüketilmesi sağlıklı beslenme açısından daha doğru olacağı görüşünü ifade eden uzmanlar, tatlı olarak da sütlaç, keşkül, güllaç gibi sütlü tatlıların tercih edilmesi gerektiğini açıkladı. Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğü'nün, Ramazan ayında oruç tutacak olan vatandaşların çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşmaması için önerileri ise şu şekilde:
"Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenin. Yeterli ve dengeli beslenme, 4 besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanır.

Bu besinler; süt grubunda yer alan süt, peynir ve yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta ve kuru baklagiller, sebze ve meyve grubuyla tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhanadır. Bu besinlerin önerilen tüketim miktarları oruç tutan kişiye özgü olarak değişmekte, bireyin yaşı, cinsiyeti ve fiziksel aktivite durumu bu oranları etkilemektedir. Ramazan ayında 3 öğün beslenme düzeni 2 öğün olarak değişmekte, sabah kahvaltısının yerini sahur, akşam yemeğinin yerini iftar almaktadır. Bu nedenle iftar ve sahur arasına konulan ara öğünlerle dengeli beslenme sağlayın.

Aşırı yağlı kızartma ve kavurmalarla hamur tatlıları, şekerleme ve aşırı tatlı besinlerden uzak durun. Kolay hazmedilen, mide-bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen sebze, meyve ve kepekli ekmek gibi posalı besinler ile besin değeri yüksek gıdaları tercih edin. Sahura kalkmadan oruç tutulması aç kalma süresini artırmakta, halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk, tansiyon ve kan şekerinin düşmesi, verimsizlik, depresyon, konsantrasyon güçlüğü ve dikkatte azalmaya neden olmaktadır.

Sahur yemeğinde midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren; yumurta, süt, yoğurt, peynir ve kuru fasulye, nohut, mercimek yemeklerinin tüketilmesi, aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemeklerle unlu gıdalardan uzak durulması, zeytin, meyve, çiğ sebze, reçel gibi gıdaların bolca tüketilmesi oldukça yararlıdır. Ramazan ayında sıvı alımına önem verilmeli ve iftar ile sahur arasında 10 su bardağı su içmeye özen gösterilmelidir. Aşırı çay, kahve ve asitli içeceklerin yerine, taze sıkılmış meyve suyu ve komposto tüketilmesi daha faydalı olacaktır."

İha
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2009 Perşembe 10:25:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?