4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Rehberler temiz bir çevre istiyor

Kapadokya Rehberler Derneği (KARED) Başkanı Murat Dinç, Kapadokya bölgesinde bulunan müze ve ören yerlerinde çevre temizliğine gereken hassasiyetin gösterilmediğini söyledi.

KARED Başkanı Murat Dinç, yaptığı açıklamada, peribacaları ile ünlü Türkiye'nin en önemli kültür turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya bölgesinde yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açık çok sayıda müze ve ören yerinin bulunduğunu hatırlattı.

Her yıl yaklaşık bir buçuk milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bölgedeki müze ve örenyerlerinde çevre temizliğine yeteri kadar dikkat edilmediğini bununda bölge ve ülke turizmine zarar verdiğini kaydeden Dinç, "Biz KARED üyesi rehberler olarak bu müze ve ören yerlerindeki temizlik konusuna büyük önem vermekteyiz. Maalesef son zamanlarda bölgemizde ki müze ve ören yerlerinde temizliğe gereken hassasiyet gösterilmemektedir. Özellikle Göreme Açık Hava Müzesi civarı, Zelve Açık Hava Müzesi çevresi ve Paşabağı mevkii ziyaret eden kişilerin attıkları çöplerle adeta bir çöplüğü andırmaktadır. Göreme Açık Hava Müzesi yolcu indirme alanından aşağıda ki otoparka kadar olan alan yüzlerce pet şişe, bardak vb. ile dolup taşmış, yine Zelve de müze etrafında piknik yapan vatandaşlarımızın ve ziyaretçilerin çöpleri ve de Paşabağı civarını gezen ziyaretçilerin attıkları çöpler bölgemize hiç yakışmayan bir görüntü oluşturmaktadır. Biz profesyonel turist rehberleri, temizlik konusunda üzerimize düşen görevleri yapmaya hazırız, ama dernek olarak yetkililerden bu müze ve ören yerlerimize yeteri kadar çöp kovası konulmasını, mümkünse ziyaretçileri temizlik hususunda uyaracak levhalar asılmasını istiyoruz. Bölgemizi ziyarete gelen yerli yabancı ziyaretçilerden ve Kapadokyalı vatandaşlarımızdan da konuya gereken hassasiyeti göstermelerini ve çevreyi kirletmemelerini bekliyoruz" dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2009 Perşembe 10:59:54
Güncelleme :30 Temmuz 2009 Perşembe 11:10:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Bilal ERENLER IP: 78.160.101.xxx Tarih : 30.07.2009 11:25:10

sn.Murat bey çok güzel açıklamalar yapmış,ben  aylardır turizm hakkında yorum yazdım hiç değişiklik olmadı??((  ÖREN YERİ  GELİRLERİ  )) Hazır mama diye gelir süper ama  hizmet ve yatırım maaalesef  temizlik yok açıkçasıı  park yerleri her türlü hastalığa davet  konteynırlar çöp bidonları yetersiz özelllikle lavabolar  bakımsız,bizler CAPPADOCIA turizmle  geçinen halk olarak uyarmalıyız  dışarıda ve iç turizmde yetersizz  görünüyoruzz. yetkililer gerekliiii  önlemleri yapmalı diye düşünüyoruum...