5
Mayıs
2024
Pazar
NEVŞEHİR

Rekolte düştü, fiyatlar arttı

PATATESTE REKOLTENİN YÜZDE 40 DÜŞMESİ FİYATLARI ARTIRDI

Patateste rekoltenin geçtiğimiz yıllara göre yüzde 40 oranında düşmesi fiyatların artmasına neden olurken, Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, "Fiyatlar yükseliyor ama domates gibi rekor kırmaz" dedi.

Türkiye'nin en önemli patates üretim merkezlerinden biri olan Nevşehir'de üreticiler kışlık patates hasadına başladı. 14 bin hektarlık alanda gerçekleştirilen patates üretiminden 520 bin tona yakın rekolte beklenirken, rekoltenin geçtiğimiz yıllara göre yüzde 40 oranında düşmesi fiyatları artırdı. Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, Türkiye'nin patates ambarı olarak da değerlendirilen ve 5 bin 300 çiftçi ailesinin geçimini sağlayan kışlık patates hasadının Nevşehir'in tüm patates üretim

merkezlerinde başladığını söyledi. Ekim ayının ilk günlerinden itibaren başlatılması planlanan patates hasadının elverişsiz hava şartları nedeniyle gecikmeli olarak başlatıldığını belirten Tunç, patates siğili hastalığı nedeniyle münavebeli ekime geçilmesi, yoğun yağış ve sıcaklıklar nedeniyle 2009 yılına oranla bu yılki kışlık patateste yaklaşık yüzde 30-50 oranları arasında bir verim düşüklüğü beklentisi içerisinde olduklarını ifade etti. Tunç, bu yıl 14 bin hektarlık alanda gerçekleştirilen patates

üretiminde belirlenen fiyatların 55-65 arasında değiştiğini vurguladı. Tunç, "Bu yılki kışlık patates sökümü başlangıcında belirginleşen 55-65 kuruşluk fiyatlar, üretici açısından oldukça iyi rakamdır. Ancak verim düşük olduğu için üretici fazla sevinemedi. Kasım ayı ortalarına kadar devam etmesi beklenilen hasat döneminde 520 bin ton dolayında bir rekolte bekliyoruz. Niğde bölgesindeki patates üretimi ile tüm ülkemizin Mart ayı sonuna kadar ihtiyacı olan 1 milyon ton dolayındaki ihtiyacı da kesinlikle karşılanabilir bir potansiyel düzeydedir" dedi.

Dünyanın buğday, mısır ve pirinç ile birlikte en temel gıda maddesi olarak gösterilen patateste bu yıl bir sıkıntı oluşabileceğini belirten Tunç, "Küresel ısınma ve buna bağlı olarak yaşanan doğal afetler nedeniyle tüm dünya insanlarının ortak temel gıda maddesi konumunda bulunan buğday, pirinç ve mısır ile patateste önemli bir rekolte kaybının olduğu gözleniyor. Özellikle ilk iki sırada bulunan en temel gıda maddesi konumundaki buğday ve patatesteki verim düşüklüğü daha alt düzeylerdedir. Yaşanan bu olumsuzluğa karşın ülkemizin gerek buğday ve gerekse patates stokları ihtiyacımızı karşılar düzeydedir" diye konuştu.

Tunç, domateste enflasyon oranını bile artıran hızlı fiyat artışının patateste kesinlikle yaşanmayacağını belirterek, vatandaşların yüreğine su serpti. Tunç, "Patates hasadının başlaması ile birlikte patates fiyatlarının da aynı domateste olduğu gibi tahminlerin ötesinde bir rakama ulaşma beklentisi var. Kesinlikle vatandaşların böyle bir şüphe içerisinde olmasına gerek yok. Domatesteki hızlı fiyat artışı patateste yaşanmaz. Halen 55-65 kuruş arasında değişen patates, üreticiyi memnun eden bir fiyat standardı içerisindedir" şeklinde konuştu.

PATATESTE REKOLTENİN YÜZDE 40 DÜŞMESİ FİYATLARI ARTIRDI
PATATESTE REKOLTENİN YÜZDE 40 DÜŞMESİ FİYATLARI ARTIRDI
İHA
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2010 Pazartesi 17:26:03
Güncelleme :27 Ekim 2010 Çarşamba 22:08:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?