4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Sağlık projesine belediye desteği

Kanada'da Mc. Master Üniversitesi tarafından başlatılan ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu toplam 15 ülkede uygulamaya konulan Prospektif Kentsel ve Kırsal Epidemiyolojik Araştırma (PURE) isimli projeye Nevşehir Belediyesi de destek veriyor.

Oluşturan bir sağlık merkezi ile projeye destek veren Nevşehir Belediyesi, 12 yıl süre ile devam edecek kentsel ve kırsal kesimlerde değişen yaşam tarzı ve risk faktörleri ile ilişkili kronik hastaların takip edildiği prospektif bir kohort çalışması olarak da değerlendirilen proje için çalışmalarını hızlandırdı.

Nevşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü, Türkiye'nin 12 farklı bölgesinde belirlenen 8 ildeki çalışmaları yürüten Metabolik Sendrom Derneği işbirliğinde projenin Nevşehir'de sürdürülmesi için çaba harcıyor. Nevşehir'de projenin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve sonuçlandırılması yönünde oluşturulan sağlık merkezinde, uzman bir heyet kent merkezinde belirlenen alanlardaki kişilere yönelik araştırmalarına başladı.

Nevşehir'de en az 2 bin bireyin izleneceği projede, araştırmaya katılan bireylerin kronik hastalıkları, risk faktörleri ve yaşam biçimi değişiklikleri saptanacak. Veri toplamada toplum, aile ve birey düzeyinde anketler ve antropometri, EKG, kan basıncı, akciğer fonksiyonu ve kas gücü ölçümleri alınırken, bireylerden kan ve idrar örneği de alınacak.

Katılımcıların kan ve idrar örneği laboratuar koşullarında Türkiye Ulusal Koordinasyon Merkezi tarafından saklanacak. Nevşehir Belediyesi ile Metabolik Sendrom Derneği arasında yapılan protokol çerçevesinde, proje Nevşehir il merkezi ile kırsal kesim bölgesi olmak üzere 2 etapta gerçekleştirilecek. Nevşehir il merkezinde Esentepe, Kıratlıoğlu ve Sümer mahallelerinde gerçekleştiriliyor. Projenin Nevşehir kırsal kesim bölümünde ise merkez ilçeye bağlı Çat beldesi belirlendi. Bu belde de çalışmalar başlatıldı. Proje kapsamında Nevşehir için ön kontenjan, kent merkezi için 221, kırsal kesim için de 96 kişi olarak belirlendi. Projedeki bu bölgelerde öncelikle anket çalışmaları ve anket yapılan kişilere sağlık taraması şeklinde çalışmalar yürütülüyor.

Projenin yürütülmesinde Türkiye ayağı olan Metabolik Sendrom Derneği'nin Sağlık Bakanlığı onayı ile faaliyete başlattığı projeye destek veren kurumlar İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Düzen Laboratuarlar Grubu başta gelmektedir. Proje süresinde toplanan veriler, yine bu kurumların bünyesindeki akademik unvanı olan uzman hekimler ve doktorlar tarafından bilimsel bir düzeyde değerlendirilecek.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2009 Pazartesi 12:04:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?