4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Şalvar giyip, çanak yaptılar

Nevşehir'e ayin yapmak için gelen papazlar, gezdikleri çanak atölyelerinde şalvar giyip çanak yapıyor.

İnanç turizminde ziyaret edilecek ülkeler arasında Türkiye'yi listenin başına dahil eden Romanya Ortodoks Kilisesi tarafından Nevşehir'de ayinler gerçekleştiriliyor.

Bu kapsamda Kapadokya'da bulunan çanak atölyelerini gezen papazlar büyük ilgi gösteriyor. Atölyelerde toprağın usta sanatçıların ellerinde aldığı şekli hayranlıkla izleyen papazlar, daha sonra tezgah başına geçip hünerlerini sergiledi.

Nevşehir'in Avanos ilçesinde tarihi Hititlere kadar dayanan çanak ve çömlekçilik, son yıllarda hızla gelişiyor. Kızılırmak Nehri koylarından elde edilen kırmızı toprak, ilçede bulunan irili ufaklı çanak atölyelerinde 'miller çark' adı verilen ve ayakla döndürülen tezgah üzerinde usta sanatçıların ellerinde şekil alıyor. Çamurdan yapılan vazo, güveç, yemek kapları gibi mutfak ve süs eşyaları, gölgede kurutulduktan sonra saman ve talaş ile yakılan fırınlarda 800 ile bin 200 derece arasında pişirilerek satışa sunuluyor.

Bine yakın çanak ve çömlek çeşidinin yapıldığı çanak atölyelerini ziyaret eden papazlar, önce atölyelerdeki ustalardan çanak yapımı ve ilçenin tarihi hakkında bilgi alıyor, daha sonra ise şalvar giyip ellerine aldıkları çamurla hünerlerini sergiliyor.

Tarihi mekanları gezen papazlar, bölgeyi çok sevdiğini ve ülkelerine döndüğünde Nevşehir'e gelmelerini isteyeceklerini diye getiriyor.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2009 Pazar 17:17:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?