4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Sel tarım arazilerini vurdu

Nevşehir'de son günlerde etkili olan sağanak yağış ve beraberinde zaman zaman yaşanan sel olayları nedeniyle 30 bin dönüm tarım arazisinin zarar gördüğü bildirildi.

Açıklamalarda bulunan Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, son yıllarda kuraklık nedeniyle ciddi oranda verim kayıpları ile mücadele eden Nevşehir çiftçisinin, 2009 yılındaki yağışlarla kuraklık korkusunu atlattığını belirtti.

Yağışların tarım arazileri ve ürün için büyük faydasının yanında sel nedeniyle de zaman zaman zarara yol açabildiğini ifade eden Tunç, özellikle haziran ve temmuz aylarındaki aşırı yağışlardan tarım arazilerinin olumsuz etkilenebildiğini vurguladı.

Nevşehir'de son bir haftadır etkili olan sağanak yağışların bazı ilçe merkezi ve merkeze bağlı beldelerde sel yatakları oluşturduğunu vurgulayan Tunç, "Özellikle bölgemizde kuru tarım alanlarının oldukça fazla olmasından dolayı yağışlardan çok memnunuz. Üzüm, kabak çekirdeği, patates ile birlikte sebze ve meyve bahçeleri yağmur nedeniyle oldukça iyi bir dönem geçiriyor. Bu aylarda yağan yağmurlar faydasının yanında sel felaketlerine de yol açabiliyor. Bunun son örneğini geçtiğimiz gün yaşadık. Merkez ilçeye bağlı Alacaşar, Balcın ve Boğaz köyleri ile birlikte Çat beldesinde 30 bin dönüm alanda zarar meydana geldi. Bu felaketten 50'ye yakın çiftçimiz etkilendi. Konuyla ilgili olarak odamız ve Tarım İl Müdürlüğü gerekli çalışmaları başlattı" dedi.

5254 Sayılı Doğal Afet Kanunu'nun kaldırılması ile birlikte çiftçilerin afetlerde mal varlıklarının yüzde 40'ından fazlası zarar görmediği sürece herhangi bir borcunun ertelemesi ve destekten faydalanamadığını hatırlatan Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, buna karşın halen bölgede ürün sigortası yaptırmayan çiftçilerin çoğunlukta bulunduğuna dikkat çekti.

Çiftçilerin bir an önce ürünleri için sigorta yaptırmalarını isteyen Tunç, "Eskiden afetlerde çiftçi mal varlığının yüzde 10 kadarı bile zarar görse devlet tarafından destekleniyor, bazen de borçları erteleniyordu. Artık bu böyle değil. Afetlerde çiftçinin mal varlığının yüzde 40'ından fazlası zarar görmediği sürece herhangi bir destek söz konusu değil. Buna karşı çiftçilerimiz sigorta yaptırarak bu zararlarını kapatabilirler. Bu konuda geçmiş yıllarda sürekli olarak çiftçilerimizi uyarmamıza karşın halen sigorta yaptırmayanlar çoğunlukta. Bununla ilgili bilgilendirme çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2009 Perşembe 10:50:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?