4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Silajlık mısır yetiştiriciliği gelişiyor

Nevşehir'de damla sulamalı silajlık mısır yetiştiriciliğinin geliştiği bildirildi.

Nevşehir Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim Şubesi Ziraat Mühendisi Derya Şahin, çiftçiler tarafından 'yem turşusu', 'ot turşusu' yada 'hayvan turşusu' gibi adlarla da bilinen silajın; hayvanların yediği yeşil yemlerin tarladan biçildikten sonra sıkıştırılarak, hava almayacak şekilde üzeri örtülüp depolanması sonucu elde edilen hafif ekşi bir yem olduğunu söyledi.

Nevşehir'de hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin en önemli sorununun, kaliteli kaba yeşil yem temin etmedeki eksiklik olduğunu; özellikle kış mevsiminde bu eksikliğin et ve süt veriminde de düşüşlere neden olduğunu ifade eden Ziraat Mühendisi Derya Şahin, bunu önlemenin tek yolunun da, diğer mevsimlerde bol bulunan yeşil yem bitkilerinin silaj yapılarak kış mevsiminde hayvanlara yedirilmesinin hayvan beslenmesinde daha faydalı olacağını kaydetti.

Mısır bitkisinin yanı sıra arpa, fiğ karışımı, yonca, şeker pancarı yaprakları gibi bitkilerin de silaj için kullanılabileceğini vurgulayan Şahin, silajın hayvancılıkta kış beslenmesini güvence altına almasının yanında, işçilik ve kaba yeşil yem sorununa çözüm getirmesi açısından da çok önemli olduğunu vurguladı.

Silajda besin kaybının çok az olduğuna ve hava almayacak şekilde iyi sıkıştırılırsa uzun süre bozulmadan saklanabileceğine dikkat çeken Nevşehir Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim Şubesi Ziraat Mühendisi Derya Şahin, "İyi bir silaj yapımında dikkat edilecek hususlardan biri de silaj yapılacak bitkinin mümkün olduğunca silaj olgunluğunda hasat edilmesidir. Örneğin mısırda daneler kaşar peyniri kıvamında, Macar fiği ve arpa silajında ise fiğde alt baklalar görüldüğünde, arpa daneleri kaşar peyniri kıvamına geldiğinde silaj olgunluğuna gelmiş anlamına gelmektedir. Silaj yapımında en önemli işlerden birisi de sıkıştırmadır. Sıkıştırma ile yığın içerisindeki hava dışarı çıkarılır. Böylece silajın fermantasyonunu kolaylaştırır. Bu nedenle silaj yapımı sırasında özellikle birinci katı çok iyi sıkıştırılırsa, sonraki katlar da iyi sıkışmış olacaktır.Silaj 45-60 gün sonra bir kenarından açılıp günlük ihtiyacı kadar alınıp hayvanlara yedirilir. Hazırlanan silaj hayvanlara ilk 3-5 gün azar azar diğer yemlerle birlikte alıştırarak verilmelidir. Silajın kokusunun süte geçmemesi için önce sağım yapılıp, sonra silaj verilmelidir. Hayvanların günlük silaj ihtiyacı canlı ağırlık ve verim kapasitelerine göre verilir. Süt ve besi sığırlarına 15-30 kilogram silaj verilebilir, prensip olarak ileri gebe ineklere silaj yedirilmez. Koyunlara 2-3 kilogram verilebilir. Silaj açıldığında açık yeşil, sarımsı veya kahverengi olmalıdır. Küf kokusu olmamalı, kendine has turşu kokusu hissedilmelidir. Silaj yapımı konusunda istekli çiftçilerimiz il ve ilçe tarım müdürlüklerinden daha ayrıntılı bilgi alabilmektedir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2008 Cuma 11:41:01
Güncelleme :19 Eylül 2008 Cuma 11:44:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?