6
Mayıs
2024
Pazertesi
NEVŞEHİR

'Suyu israf etmeyin'

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, günümüzde ve gelecekte tüm insanlığı bekleyen en önemli sorunların başında içme ve kullanma suyu sorununun geldiğini belirterek, susuzluğa karşı su kaynaklarının verimli ve etkin bir şekilde kullanılması gerektiğini söyledi. 

Ünver, "22 Mart Dünya Su Günü" nedeniyle yaptığı açıklamada, tüm dünyadaki insanları oldukça yakından ilgilendiren küresel ısınmanın bir sonucu olarak, içme ve kullanma suyu kaynaklarının ciddi anlamda azalacağını belirtti. Bu yöndeki bilimsel çalışmaların paralelinde, içme ve kullanma sularının her türlü israftan uzak bir şekilde kullanılmasının en temel çözüm olarak ele alınabileceğini kaydeden Ünver, "Boşa akan bir damla su, bugün ve geleceğimiz için bir umudun kayboluşudur. Bilim adamları küresel ısınmaya bağlı olarak, gerek ülkemizde, gerekse dünya genelinde su kaynaklarının azaldığını ifade ediyorlar. Geleceğin en önemli stratejik silahı su üzerine olacaktır. 2050 yılına kadar dünya nüfusunun hemen hemen yüzde 60'ının yeterli su kaynaklarına sahip olmadan yaşamak zorunda kalacağı, araştırmalar kapsamında kamuoyuna ifade edilmektedir. Bu temel gerçekler ışığında, su israfının önlenmesi ve yeterli su kaynaklarının ortaya konulabilmesi için çabalarımızı hızlandırmamız gerekmektedir. Yakın bir gelecekte içme ve kullanma suyu konusunda ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmamamız, yine bizim ortaya koyacağımız ciddi ve inandırıcı çalışmalara bağlı. Kullandığımız ve içtiğimiz suyu hiç bitip tükenmeyecek temel bir kaynak olarak ele almaktansa, israfa yol açmadan kullanımı sağlamamız ve bu çerçeveye uygun olarak suyu hayatımızın en temel kaynaklarından biri olarak algılamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Nevşehir'deki tarımsal alanlarda özellikle kullanma sularının yağmurlama yöntemiyle kullanılmasının ciddi su kayıplarını ortaya çıkardığını vurgulayan Başkan Ünver, yağmurlama sisteminin su kaynaklarının yakın bir gelecekte tamamen yok olmasında oldukça etkin olduğunu belirtti. Ünver, tarımsal alanlardaki suyun kullanımında damla sulama yönteminin geçerliliğinin artırılması için çalışmaların hızlandırılmasının gerektiğini de ifade ederek açıklamasını şöyle sürdürdü: 

"Nevşehir'de 20-30 yıl öncesinde 30-50 metreden çıkan yeraltı kullanma suları, sulamanın bilinçsiz yapılması nedeniyle günümüzde artık 200-250 metreden çıkar hale gelmiştir. Bu temel gerçek bizlere yeraltı su kaynaklarımızın ciddi manada yok olmak üzere olduğunu göstermektedir. Bu noktada yapılacak en etkin çalışma, damla sulama yönteminin gerekliliği gerçeğini gündeme taşımaktır. Tüm plan ve projelerin bu noktaya uygun bir yapı içerisinde gerçekleştirilmesi gerekir. Bu yöntemle yer altı su kaynaklarımızda önemli bir kayıp meydana gelmeyecek ve böylelikle de ciddi bir elektrik enerjisi harcanmayacağı için ürün maliyetleri de düşecektir. Bu durum, maliyetini bile karşılamayacak şekilde ürünlerini satmak zorunda kalan çiftçilerimiz için önemli bir girdi oluşturacaktır."
iha
Yayın Tarihi : 21 Mart 2007 Çarşamba 18:57:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kazim bektaş IP: 85.96.199.xxx Tarih : 10.04.2007 04:02:33
başkan dogru söylüyor 18 sene nevşehirde yaşadım ilkez bu düşünceye sahip olan ve dogruları yakalayan bşr şnsan gördüm saygı duyar fikrini onaylarım tebrikler BAŞKANIM