6
Mayıs
2024
Pazertesi
NEVŞEHİR

Tarihi çayiz sandıkları sergileniyor

Nevşehir'de, bir antikacının özel koleksiyonunda bulunan tarihi çeyiz sandıkları sergilenmeye başlandı. 

Nevşehir'de dede mesleği olan antikacılığı yaklaşık 30 yıldır sürdüren Mehmet Yuğuran (48), uzun meslek yaşamı süresince Anadolu'da gezdiği köylerden toplayarak oluşturduğu tarihi çeyiz sandıkları koleksiyonunu sergiliyor. Nevşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi'nde açılan sergide Yuğuran'ın özel koleksiyonunda bulunan ve 1850 ile 1980 yılları arasında yapılan 48 sandık bulunuyor. 

Geçmişte genç kızların el emeği, göz nuru el işlemelerini sakladığı çeyiz sandıklarının günümüzde genç bayanlar tarafından evlerinde dekoratif amaçlı kullanıldığını belirten Mehmet Yuğuran, sandıkların değerlerinin ise 100 YTL ile 3 bin YTL arasında değiştiğini söyledi. 

Her birinin üzerinde çeşit çeşit motiflerin ve işlemelerin bulunduğu tarihi çeyiz sandıklarına turistlerin de büyük ilgi gösterdiğini kaydeden Yuğuran, "Bu koleksiyonu oluşturabilmek için 25 yıl uğraştım. Bazılarını gittiğim köylerden satın aldım, bazılarını ise vatandaşlar satmak için bana getirdi. Günümüzde ise bu sandıklara özellikle bölgede yaşayan yabancı turistler ve genç bayanlar büyük ilgi gösteriyorlar" dedi. 

Nevşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi'nde açılan sergi, 12 Kasım 2006 tarihine kadar gezilebilecek.
İHA
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2006 Cuma 11:10:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?