5
Mayıs
2024
Pazar
NEVŞEHİR

Tarihi gelinlikler yeniden gözde

TARİHİ GELİNLİKLER YENİDEN GÖZDE

Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde 31 yıldan beri antikacılık yapan Aziz Güzelgöz, Kapadokya bölgesinde 100 yıl önce kına geceleri ile ve düğünlerde gelin kızların giydiği giysileri Ürgüp ilçesinde yeni hizmete kazandırılan Halı Kilim Tekstil Müzesi'nde, genç mankenlerinde katıldığı bir tören ile tanıttı.

Mağaza sahibi Aziz Güzelgöz, yaptığı açıklamada, Kapadokya yöresindeki Etnoğrafik değerlerinin Anadolu'nun en önemli kültürel zengin kültürel mirasa sahip olduğu bir merkez konumunda olduğunu belirterek, eskiden bölge halkı tarafından oldukça önemli günler olarak da değerlendirilen kına geceleri ile düğünlerde kullanılan ve şimdi antika olan eşyaların bu mirası en iyi şekilde yansıttığını belirtti.

Nevşehir başta olmak üzere İç Anadolu'nun bir çok ilçe, belde ve köylerinde tarihi değer taşıyan birçok eşyanın değerinin bilinmediğini, bunları toplayarak meraklılarının beğenisine sunduklarını ifade eden Güzelgöz, şöyle konuştu:

"31 yıldan beri antika işiyle uğraşıyorum; köy köy dolaşarak eski mobilya, halı ve kilim, avize, duvar saatleri, bakır eşyalar, mutfak eşyaları ve giysiler topluyorum. Topladığım giysiler arasında `Bindallı` olarak adlandırılan elbiseler oldukça dikkatimi çekti. Bu elbiseleri 90-100 öncesinde düğünlerde kına gecelerinde gelinlerin giydiğini öğrendim. Eski bir gelenek olarak kadınlar gelinliklerini büyük bir özen içerisinde saklamışlar,bu gelinlikleri aldığım kişilerin artık bir çoğu hayatta değil, ancak çocukları veya torunları büyüklerinin bir hatırası olarak onları korumuşlar. Ben de bu gelinlikleri toplayarak mağazamda meraklılarının beğenisine sunuyorum.Kimi zamanda bunları genç kızlarımız bölgemize gelen insanlara üzerlerine giyerek tanıtıyorlar ve oldukça mükemmel bir kültürel etkileşim meydana geliyor" dedi.

Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde bulunan Halı-Kilim ve Tekstil Müzesi'nde Nevşehir Üniversitesi Sebahat-Erol Toksöz Meslek Yüksek Okulu'nda öğrenimlerini sürdüren Deniz Denli, Elmas Bilgi ve Canan Kılıç tarafından tanıtılan Bindallılar da görenlerin büyük ilgisini çekti.

TARİHİ GELİNLİKLER YENİDEN GÖZDE
TARİHİ GELİNLİKLER YENİDEN GÖZDE
İHA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2010 Perşembe 13:19:04
Güncelleme :14 Ekim 2010 Perşembe 13:22:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Bilal ERENLER IP: 78.160.124.xxx Tarih : 14.10.2010 15:21:38

Ah şunu anlatabilsek yöremize ilçemize gelen yerli ve yabancılara tek antikacııı değerli dostumuz abimiz den başka TURİZM ANLAMINTA (ANTİKA) işlerle uğraşanlar birer birer gitiler destek verilmellii tanıtılmalı turizmin ürgüp'te canlanması için alternatifler aranmalı merhum (DOSTUM Berhan AVCI ) mekanı cennet olsun bu tür etkinliklerde tanıtımlarda elçiydii ama şimdiii ürgüp  dedikodusundan başak kuru çekişmeden başak bir şey yoooook.?  herkez işi  ile uğraşmalıııııııı  gelecek nesile arkada hoooş bir SEDA  bırakmalıyııız. AZİZ BAYAIIIIIII  kutluyorum  tebrik ediyorum warolsun selamlar..