5
Mayıs
2024
Pazar
NEVŞEHİR

Tarihi kale yeniden açılacak

TARİHİ ORTAHİSAR KALESİ, 2011 TURİZM SEZONUNDA YENİDEN AÇILACAK

Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar beldesinde, kaya çatlamaları sonrasında bazı bölümleri tehlike oluşturduğu gerekçesiyle 8 yıl önce turistlerin ziyaretine kapatılan tarihi Ortahisar Kalesi yeniden turizme açılacak. Röleve çalışmaları tamamlanan kale, 2011 turizm sezonu ile birlikte yeniden turistlerin ziyaretine açılacak.

Nevşehir 'in Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar beldesinde bulunan ve tarihte hem stratejik hem de yerleşim amaçlı kullanılan 120 metre yükseklikteki Ortahisar Kalesi, 8 yıl önce bazı bölümleri yıkılma tehlikesi oluşturduğu için turistlerin ziyaretine kapatılmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait olan tarihi kalenin yeniden turizme açılabilmesi için restorasyon çalışmaları başlatılıyor.

Ortahisar Belediye Başkanı Ali İhsan Özendi, Ortahisar Kalesi'nin hem Ortahisar beldesi hem de Kapadokya turizmi için büyük bir önem taşıdığını söyledi. Çevresinde bölgenin karakteristik sivil mimari örneklerinin bulunduğu kalenin, restorasyon çalışmaları için röleve projesinin tamamlandığını ve projenin Kapadokya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandığını ifade eden Özendi, önümüzdeki günlerde Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden bir heyetin kalede incelemelerde bulunacağını açıkladı. Çalışmalar için Nevşehir İl Özel İdaresi tarafından yaklaşık 150 bin TL'lik bir ödenek ayrıldığını da ifade eden Özendi, "Açık olduğu dönemlerde her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Ortahisar Kalesi'nin maalesef 8 yıldır turizme kapalı. Buranın kapalı olması belde turizmini de olumsuz yönde etkiliyor. Bir an önce restorasyon çalışmalarının yapılması için girişimlerimiz nihayet sonuç verdi. Bakanlık kaleyi belediyemize tahsis etti ve bundan böyle buranın işletmesini belediyemiz yürütecek. Bunun yanı sıra bakım ve onarım çalışması içinde start verildi. Şu an uzmanlar kalede gerekli incelemelerini sürdürüyor ve önümüzdeki haftalarda çalışmalar başlayacak.Kaledeki çatlaklar özel bir sıvı ile doldurulacak ve sonrasında kaleyi turistlerin ziyaretine açacağız " dedi.

TARİHİ ORTAHİSAR KALESİ, 2011 TURİZM SEZONUNDA YENİDEN AÇILACAK
İHA
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2010 Perşembe 10:56:01
Güncelleme :2 Aralık 2010 Perşembe 18:30:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hamdi ege IP: 121.73.147.xxx Tarih : 3.12.2010 02:32:26

Sayın Başkanım,bu yönde yaptıığınız başarılı çalışmalarınuzın devamını diler,Ortahisarın bölge turizminde olması gereken düzeye ulaşmasını temenni ederim.