6
Mayıs
2024
Pazertesi
NEVŞEHİR

Tarihi Türk Evleri Haftası

Tarihi Türk Evleri Haftası kutlamaları, Nevşehir'de başladı. Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, tarihi dokunun korunmasında halkla uzlaşma ve sivil toplum örgütlerinin çalışmalarının büyük önem taşıdığını kaydetti. 

Tarihi Türk Evleri Koruma Derneği öncülüğünde bu yıl 26.'sı gerçekleştirilen Tarihi Türk Evleri Haftası'nın Kapadokya bölgesindeki kutlamalarına, Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa beldesinde başlandı. Mustafapaşa Belediyesi, Tarihi Türk Evlerini Koruma Derneği ve Kapadokya Meslek Yüksek Okulu'nun işbirliği ile gerçekleştirilen 26. Tarihi Türk Evleri Haftası'nın açılışı, Mustafapaşa Kapadokya Meslek Yüksek Okulu Konferans salonunda gerçekleştirildi. 

Haftanın Kapadokya bölgesindeki açılış töreninde konuşan Tarihi Türk Evleri Koruma Derneği Başkanı Prof. Dr. Cengiz Eruzun, 1976 yılından beri dernek olarak tarihi dokusunu yitirmeyen ancak yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olan ev, yalı ve konak gibi değerlerin korunması ve kurtarılması yönünde röleve ve restorasyon projelerinin gerçekleştirildiğini ve bu kapsamda onarım çalışmalarının da bir dizi katkıyla yapıldığını belirtti. Prof. Dr. Eruzun, geçmiş ile bugün arasında önemli bir görev üstlenen Kapadokya bölgesinin önemli kültürel değerler merkezi olduğu için etkinliği Mustafapaşa'da yapmayı uygun gördüklerini söyledi. Eruzun, dernek olarak beldede bulunan konak ve tarihi evlerin kurtarılması konusunda Mustafapaşa beldesine her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti. 

Mustafapaşa Belediye Başkanı Mustafa Özer de dünyada doğal ve kültürel miras listesine de alınan Kapadokya'nın tarih boyunca din ve inançlar açısından önemli bir yerleşim merkezi olduğunu söyledi. Özer, böylesine önemli tarihi ve kültürel değerleri barındıran merkezlerin başında gelen Mustafapaşa'da, yaşanan göçlerle tarihi eserlerin zaman içerisinde yıkılmaya yüz tuttuğunu ancak turizmin bölgede ciddi bir hareketlilik içerisinde olmasıyla birlikte tarihi konak ve evlerin daha da önem kazandığını ifade etti. Özer, ciddi bir kültürel planlama ve uygulama ile bölgede geçmişte yaşayan kültürün bugüne ve yarınlara daha etkin bir şekilde ulaştırılabileceğini vurguladı. 

Açılışta konuşan Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver de, beldenin tarihi ve kültürel misyonuna uygun bir tarzda ortaya konulan yüksek öğretim kurumunun beldeye kazandırılmasından duyduğu mutluluğu dile getirirken, "Siyasi anlamda farklı düşüncelere sahip olsam da, meslektaşımın konuyla ilgili gösterdiği yoğun çabayı takdir ediyorum" diye konuştu. 

Ünver, 2005 yılında Eski Kayseri Caddesi ile çevre yolu bağlantısının sağlanmasına yönelik yol düzenleme çalışmaları sırasında Pers dönemine ait önemli bir yerleşim alanının ortaya çıkartıldığını belirterek; bu alanda arsa, bağ ve bahçesi olan vatandaşlarla uzlaşmacı bir tavır izleyip, onların temel haklarını ele alıcı bir çaba ortaya koyduklarını bunun da vatandaşlar tarafından takdirle karşılandığın söyledi. Ünver, kültürel korumacılık alanında etkin bir çalışmanın yapılması gerektiğini belirterek, "Bu konuda halkla devletin ilgilileri uzlaşmacı bir çaba içerisine girmeli, sivil toplum örgütleri de oldukça hassas bir çalışma yapmalı" dedi. 

Nevşehir Valisi M. Asım Hacımustafaoğlu ise yılda 2 milyon yerli ve yabancı turist sayısı, peribacalarının varlığı, dini yapıları ve yeraltı kent yerleşimleri ile Türkiye'nin en önemli kültür merkezi konumuna gelen Kapadokya bölgesinde, kültürel değerlerin daha gerçekçi bir anlayışla turizme kazandırılmasının büyük bir önem taşıdığını kaydetti.
iha
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2007 Salı 13:07:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?