7
Mayıs
2024
Salı
NEVŞEHİR

Tarım kooperatifleri Nevşehir'de

7. Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri toplantısı Nevşehir'de başladı. Toplantıda bir araya gelen 17 Tarım Satış Kooperatifi Birliği temsilcileri, birliklerin geleceğini ve sorunlarını masaya yatırdı. 

Nevşehir Kapadokya Likya Lodge Otel'de gerçekleştirilen 7. Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri toplantısına, Nevşehir Vali Vekili Ramazan Şahin, TBMM Tarım Komisyonu Başkanı AKP Adana Milletvekili Vahit Kirişçi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Eyüp Şenol Ömeroğlu ile Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde faaliyet gösteren toplam 17 Tarım Satış Kooperatifi temsilcileri katıldı. 

Toplantının açılış töreninde konuşan Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Öztürk, son dönemlerde kredi faizleri ve piyasa şartlarından dolayı bazı birliklerin sıkıntı içerinde olduğunu belirterek bu birliklerin desteklenmesi için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan destek istedi. Öztürk, "Bütün fedakarca çalışmaların yanı sıra kredi faizlerinden yada piyasa şartlarından dolayı bazı birliklerimiz, bugün Fiskobirlik'te olduğu gibi zaman zaman büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalmaktadır. Faaliyet gösterdikleri bölgelerde ortaklarını ve çiftçilerimizi destekleyen, ülke tarımına önemli katkılar sağlayan birliklerimize bu gibi olağanüstü durumlarda, sıkıntılarını aşacakları tedbir ve çözümler konusunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığımızdan destek bekliyoruz" dedi. 

Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk, ayrıca, bütün güçlüklere rağmen ortaklarına hizmet verirken yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle 6183 sayılı kanuna tabi tutulan birliklerin durumlarının da yeniden gözden geçirilmesini ve sağlıklı faaliyet gösterebilmeleri için destek olunmasını talep etti. 

Toplantıda daha sonra söz alan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Eyüp Şenol Ömeroğlu, Türkiye'de 3 milyon civarında tarım işletmesi ve birçok üretici örgütü olduğunu, ancak bu örgütlerin faaliyet gösterdikleri sektörlerdeki paylarının AB'ye göre oldukça düşük olduğunu vurguladı. Müsteşar Yardımcısı Ömeroğlu, tarım sektörünün işbirliği ve güç birliği yapmasının şart olduğunu belirtti. Ömeroğlu, "Sektördeki üretici örgütlerinin güçlendirilmesi ve dinamik bir yapıya kavuşturulmalarına ihtiyaç bulunmaktadır. Bu yönüyle birliklerimizin yeniden yapılandırılması özel bir önem arz etmektedir. Birliklerimizin üzerinde işbirliği yapacakları ve güçlerini birleştirecekleri ortak hedefleri olmalıdır. Bu hedefler birliklerimizi başarıya taşımalıdır. En azından, ürün bazında ortak hareket etmenin yolları aranmalıdır. Birliklerin başarısı da başarısızlığı da sizlerin göstereceği çabaya bağlı olacaktır. Bizler, gelişim sürecinde kararlılıkla hareket eden birliklerimizin daima yanında ve teşvikçisi olacağız" diye konuştu. 

Son olarak konuşan TBMM Tarım ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı AKP Adana Milletvekili Vahit Kirişçi ise Tarım sektörünün sorunlarının kısa vadede çözüme kavuşturulmasının imkansız olduğunu söyledi. AB ile müzakere sürecindeki Türkiye'de tarım sektörünün sıkıntılarının orta ve uzun vadede mutlak suretle çözüme kavuşturulacağını kaydeden Kirişçi, "Her şeyden önce tarımın bizim sosyal bir gerçeğimiz olduğu, ekonomik bir gerçeğimiz olduğu bir o kadar da bir stratejik bir gerçeğimiz olduğu konusu önemli. Tarımdaki nüfus ülke nüfusunun üçte biri, istihdamda da önemli bir payı var. Gayri safi milli hasılada ciddi bir payı var. Ama bu sektörün yıllardan beri bugünlere aktarılmış pek çokta problemi var. Tabi bu problemleri bir çırpıda kısa vadede çözümlememiz imkansız. Ancak alınacak tedbirlerle orta ve uzun vadede bir takım sıkıntılar rahatlıkla aşılabilir" şeklinde konuştu. 

Nevşehir'de 2 gün boyunca sürecek olan toplantıya Antbirlik, Çukobirlik, Fiskobirlik, Gapbirlik, Gülbirlik, Güneydoğubirlik, Karadenizbirlik, Kayısıbirlik, Kozabirlik, Marmara Birlik, Tariş İncir Birliği, Tariş Üzüm Birliği, Tariş Pamuk Birliği, Tariş Zeytin Ve Zeytinyağı Birliği, Taskobirlik, Tiftikbirlik Ve Trakyabirlik Yönetim Kurulu Başkanları ve Genel Müdürleri katılıyor.
.
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2006 Perşembe 17:51:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?