3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

TEMA'dan küresel ısınma uyarısı!

TEMA Nevşehir İl Temsilcisi Orhan Çalık, küresel ısınmanın sürekli büyüyerek bir canavara dönüştüğünü söyledi.

Açıklamalarda bulunan TEMA Nevşehir İl Temsilcisi Orhan Çalık, küresel ısınma sonucu bu yıl ilk defa okyanusların ısındığını belirtti. Küresel ısınmanın her yeni yılda daha da büyüyen bir canavara dönüştüğünü ifade eden Çalık, her geçen yıl Nevşehir'in, Türkiye'nin ve dünya nüfusunun hızla arttığını kaydetti.

Hızla artan bu nüfusa daha çok su ve daha çok oksijen gerekli olduğunu sözlerine ekleyen Çalık, bu ihtiyacı da karşılayacak olan tek varlığın ormanlar olduğunu belirtti.

Çalık, "Amazon bölgesi diğer bir adı da "Dünyanın akciğerleri" olarak bilinir. Çünkü bu ormanların ürettiği oksijen, sadece Amazon bölgesini değil; rüzgarlarla, bulutlarla dünyayı dolaşarak tüm dünyayı besliyor. Aksi halde çöllerde hiçbir canlı varlık yaşayamazdı. O nedenle Yunanistan'ın ormanları da ürettiği oksijeni sadece Yunanistan'a değil tüm dünyaya veriyor. Evlerimizin önünde, bahçemizde, tarlamızda diktiğimiz her ağaç sadece o bölgeye değil dünyaya hizmet veriyor. Şunu sakın unutmayalım ki, köyümüzde, kasabamızda, şehrimizde, kırda, bayırda nerede olursa olsun, her ağaç bizim hizmetimiz için oksijen üretmektedir. Bir dakika nefessiz yaşayamayan tüm insanlık onların sayesinde hayattadır. Ancak parayla satın almadığımız için, ne bu oksijenin kıymetini biliyoruz, ne de varlığından haberdarız. Ayrıca diğer hayat kaynağımız olan içme ve sulama sularımızın da kaynağı ormanlarımızdır. Ormanın yok olması; oksijenin yok olması, suyun yok olmasıdır. Sonuç olarak ormanın yok oluşu demek; susuzluğun, yoksulluğun, açlığın-kıtlığın, hastalıkların, savaşların varoluşu demektir. Lütfen bir çalı ağacı da olsa, hayat kaynağımız olan tüm ağaçlarımızı, ormanlarımızı koruyalım, hızlı bir şekilde de ağaçlandırma çalışmalarına katılmamız ve destek olmamız gerekiyor" dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2009 Çarşamba 12:35:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?