4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

TEMA'dan su uyarısı!

Suyun önemine dikkat çekerek insanların her alanda su kullanımı konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini belirten TEMA Temsilcisi Orhan Çalık, 1 kilogram domates üretimi için ortalama 2 ton su tüketildiğini söyledi.

TEMA Nevşehir İl Temsilcisi Orhan Çalık yaptığı yazılı açıklamada, içmede kullanılan suyun toplam suların içerisinde az bir yer kapladığını belirterek, dünyadaki suyun çoğunluğunun tarım ve sanayide kullanıldığını kaydetti.

Ancak bu suların kullanım miktarının tüketicilerin taleplerine göre azalma ve çoğalma gösterdiğini kaydeden Çalık, ortalama; 1 kilogram salatalık, 1 kilogram kabak, 1 kilogram domates, 1 kilogram biber, 1 kilogram fasulye için her birine ayrı ayrı 2'şer ton su harcandığını vurguladı.

Çalık, "Bu su sadece ürünlerin sulanması aşamasında harcanmıyor. Bu sebzenin ekildiği tarlanın sürülmesinde kullanılan traktörün imalatı sırasında kullanılan sular, traktörün kullandığı mazot ve madeni yağların imalatı aşamasında kullanılan sular, tarlayı sulamada kullanılan su motoru ve eklerinin üretiminde kullanılan sular, yağmurlama veya damlama sulama borularının üretiminde kullanılan sular, tarlada kullanılan fenni gübrelerin üretimi aşamasında kullanılan sular, tarlada kullanılan zirai ilaçların üretimi sırasında kullanılan sular, bu sebzelerin ekiminden üretimine kadar sulamada kullanılan sular ve sebzelerin üretiminden sonra tüketiciye ulaşana kadar geçtiği aşamalarda kullanılan sular bu hesaplamaya dahil. Görüyoruz ki, hiçbir ürün suyun yardımı olmadan imal edilemiyor. Sonuç olarak; tükettiğimiz her sebze ve meyve, üzerimize giydiğimiz elbise, ayakkabı, çorap, mobilya, araba gibi her ihtiyacın bize ulaşmasında tonlarca su harcanıyor. Buna biz tüketiciler sebep oluyoruz. O nedenle lütfen, suyumuzun kıymetini bilelim, suyu mümkün olduğunca tasarruflu kullanalım, su kaynaklarımızın gelecek nesillere de ulaşabilmesi için ağaçlandırma çalışmalarına hız verelim" ifadelerine yer verdi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2009 Cuma 13:16:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?