6
Mayıs
2024
Pazertesi
NEVŞEHİR

Toplu iş sözleşmesi imzalandı

Nevşehir Belediyesi ile HAK-İŞ Konfederasyonu'na bağlı Hizmet-İş Sendikası arasında 308 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi imzalandı. Sözleşme ile işçi ücretleri ve sosyal haklarda 2006 yılı enflasyon rakamının iki katı oranında artış sağlandı. 

Bir süreden beri 2007 yılına ilişkin olarak Nevşehir Belediyesi ile Hizmet-İş Sendikası arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde geçen hafta içerisinde anlaşma sağlanması üzerine, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Aslan sözleşme imzaladı. Sözleşme ile işçi ücretleri ve sosyal haklarda 2006 yılı enflasyon rakamının iki katı oranında artış sağlandı. 

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, 2007 yılı Toplu İş Sözleşmesi töreninde yaptığı konuşmada, 2005 yılında geçici statü ile belediyede görev yapan tüm işçilerin yasal bir güvence altına alınarak tamamının sendikal haklara kavuşturulduğunu hatırlattı. Ünver, topluma hizmet eden işçilerin alınlarının teri ile hak ettikleri ücret sistemine kavuşması için Nevşehir Belediyesi'nin her türlü imkanının zorlandığını ifade ederek "İşçilerimiz topluma hizmet ediyorlar. İmkanlarımız en son sınırını zorlayarak verdiğimiz bir rakam oldu. İnşallah işçilerimize daha fazla miktarlarda gelir sağlarız. Şu anda geçici işçi statüsü içerisinde, sendikasız bir arkadaşımız yok. İşçi olarak çalışanların tamamı bu anlamda yasal bir güvence altında. Bizim için işçi hakları son derece önemlidir. İşçilerimiz belediyenin hizmetindeki en aktif birimi oluşturuyor. Onun için sendikal haklar dışında ne hakları varsa onları da vermeye gayret ediyoruz" diye konuştu. 

Ünver, performansa dayalı bir ücretlendirme sistemini Nevşehir Belediyesi'nde hayata geçirdiklerini dile getirerek, bunun olumlu yansımalarını daha nitelikli ve daha verimli bir çalışma olarak aldıklarını ifade etti. Ülkesel çapta da bu sistemin yaygın hale getirilmesi inancı içerisinde olduklarını beliren Ünver "Biz Nevşehir Belediyesi'ne performansa dayalı sistemi getirdik. Masa başında çalışan işçilerimizi, gecenin 3'ünde kanalizasyon tamirine giden bir işçi ile aynı ücretlendirmeye tabi tutmanın yanlış olduğunu düşünüyoruz. Çok çalışanın çok kazandığı bir sistemi belediyede tesis ettik. Bu performanstan sonra işçilerimiz daha fazla para kazanıyorlar. Bunun oldukça adaletli bir sistem olduğunu düşünüyorum. Belediyede çalışan herkes emeğinin karşılığını alacaktır" diye konuştu. 

HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Aslan da,sendikal çalışmalarda ve ücret noktasında Nevşehir Belediyesi'nin hep ilklere imza atan kararlar aldığını belirtti. Aslan, Nevşehir Belediyesi'nin emek ve emekçiden yana takındığı tavrı da sendikal mücadele açısından sevindirici olarak değerlendirdiklerini belirterek "Yaklaşık 13 yıldır Nevşehir Belediyesi'nde yetkiliyiz. Bu belediyeye ilk geldiğimizden bu yana hep ilklere imza atma imkanımız oldu. Geçici işçiler ilk kez toplu sözleşme kapsamına alındı. Belediyemiz, birçok belediyede uygulanması imkansız hale gelen çok sayıda uygulamayı hayata geçirmeyi başardı. Belediye hizmetlerini belediye çalışanları ile yürütme anlayışının bir göstergesi olarak arkadaşlarımızı toplu sözleşme kapsamında sendikalı yapmaları bizim için oldukça önemli. Yeni sözleşme, alt gruplardaki arkadaşlarımız için yüzde 20'lere varan oranda bir artış sağlıyor. Enflasyonun rakamlarının yüzde 9.6 olduğundan hareketle bakarsak enflasyonun iki katından fazla bir zam uygulanmış oluyor. Tüm bu olumlu gelişmeler bizleri heyecanlandırıyor. Nevşehir tarihi ve turizm kimliği anlamında önemli bir kent. Çalışanlar olarak bu kente yakışır,yaraşır hizmetleri üretme konusunda arkadaşlarımızla bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da azami gayreti göstereceklerdir" açıklamasını yaptı. 

Belediyelerde yasal düzenlemelerin yapıldığını ancak Belediye Gelirleri Yasası çıkmadığı için kıt imkanlarla, adeta tekeden süt çıkarma çabası içinde çalışıldığını vurgulayan Aslan, "İnanıyorum ki belediyelerin yeni kaynakları oluşacaktır. Bizim için önemli olan başkanlığın anlayışıdır. Belediye başkanının gerek toplu sözleşmedeki yaklaşımı, gerekse şirket çalışanlarının belediye bünyesinde sendikalı yapılması şunu gösteriyor. Bu belediye emeğe, emekçiye önem veriyor. Bu onların haklarını azami ölçüde kazanma noktasında önemli bir anlayış. Bu anlayışı ben tebrik ediyorum" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 27 Mart 2007 Salı 16:00:22
Güncelleme :27 Mart 2007 Salı 16:02:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?