3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Turizm sezonu törenlerle açıldı

Kapadokya'da turizm sezonu, İstanbul Fener Rum Patriği Bartholomeos'un da katıldığı törenle açıldı.

Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya bölgesinde yeni turizm sezonu törenle açıldı.

İlk olarak Nevşehir Valiliği önünde bulunan Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törenlere; Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, ilçe kaymakamları, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Akdoğan, İstanbul Fener Rum Patriği Bartholomeos, belediye başkanları, daire müdürleri ve turizmciler katıldı.

Buradaki çelenk sunma töreninin ardından Turizm Haftası kutlamalarına Nevşehir Belediyesi Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi'nde devam edildi. Törenlerin açılış konuşmasını yapan Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Veleddin Birsöz, Türkiye'de 1983 yılından itibaren turizm alanında büyük atılımların gerçekleştirildiğini ve buna paralel olarak turist sayısında ve döviz girdisinde önemli artışlar kaydedildiğini söyledi. 2007 yılında Türkiye'ye 23 Milyon 300 bin turist geldiğini ve 18 Milyar 500 milyon dolar gelir elde edildiğini belirten Birsöz, bu tablo içerisinde Kapadokya'nın önemli bir yer tuttuğunu vurguladı.

KAPTİD (Kapadokya Turistik İşletmeler Derneği) Başkanı Ahmet Tok ise kolay para kazanılan iş kolu olarak algılanan turizmin 20 yılda inanılmaz bir gelişim göstererek ülkeye 20 milyar dolar gelir getiren dev bir sanayi haline dönüştüğünü kaydetti. Turizmin tüm dünyada olduğu gibi artık Türkiye'de de endüstri olarak algılanması ve yönetilmesi gerektiğini söyleyen KAPTİD Başkanı Tok, turizmin uluslararası alanda seyahat endüstrisi olarak tanımlandığını ve bu en büyük hizmet endüstrisinin bel kemiğinin konaklama tesisleri olduğunu ifade etti.

Daha sonra konuşan Fener Rum Patriği Bartholomeos ise Kapadokya'da bulunan ve Hıristiyanlık için önemli olan tarihi mekanlarda her yıl ayinler düzenlediklerini, bu ayinlerin kendileri için olan manevi değerinin yanında bölge tanıtımına da büyük katkılar sağladığını söyledi. Patrik Bartholomeos, "Bu fırsatla her ziyarette bizleri içtenlikle misafir eden Nevşehirlilere bir kez daha teşekkür etmek isteriz. Semavi dinlerin vecibelerinden biri olan kutsal mekanların ziyareti de turizminin bir kolunu teşkil etmektedir. Bu mekanların en temel özelliği tek ve eşsiz olmaları, alternatiflerinin bulunmayışıdır. Ülkemizin bu şekilde sayısız önemli alana sahip olması, ona büyük bir ayrıcalık kazandırmaktadır" diye konuştu.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver de konuşmasında turizmin Nevşehir için önemine dikkat çekti. Ünver, "Tarihinde, kültüründe, medeniyetinde sadece doğal yapısıyla ön plana çıkmadan dünyada bayrağını sallayabilen ve anlatılacak birçok şeyi olan bölgelerden bir tanesiyiz, belki de ilkiyiz. Sadece Kapadokya'yı doğal güzellikleri ile anlatırsak, doğal güzellikleri ön plana çıkarırsak bence Kapadokya bölgesine ihanet etmiş oluruz. Kapadokya doğal güzelliklerinin yanı sıra en az onun kadar tarihi ve kültürel misyonuyla da ön plana çıkarılması gereken çok önemli bir bölge. Dünyanın dört bir tarafından farklı dinlere mensup insanlar ve din adamları gelip bu ülkede geçmişte yaşadıklarını ya da bugün görmek istediklerini görerek ayrılıyor. Bu, ülkemizin insanlarının kültürlü ve zengin bir yapıya sahip olduğunu, insana insan olduğu için değer verdiğini ön plana çıkaran, en az Kapadokya'nın doğal güzellikleri kadar önemli bir husus. İlimizde bütün medeniyetler, bütün kültürler ve bütün dinler hiç kimse tarafından horlanmadan, kıskanılmadan, yasak getirilmeden ve küçük görülmeden, tarih boyunca istenilen imkanlar sunularak yaşatılmıştır. Bu çok övünülecek bir husustur" dedi.

Son olarak konuşan Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu, bölge turizminin 2006 yılında yaşanan durgunluğun ardından 2007 yılında oldukça hareketli geçtiğini ve 2008 yılında da büyük gelişmeler beklendiğini ifade etti. Bu gelişmelerde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Kapadokya'yı tanıtma çalışmalarına büyük önem vermesinin katkısının bulunduğunu söyleyen Vali Hacımustafaoğlu, son zamanlarda dünyanın çeşitli yörelerinden, Avrupa'dan, Uzakdoğu'dan, ABD'den, Brezilya'dan, Rusya'dan gelen devlet, siyaset, turizm, din ve medya mensuplarının da bu gelişmeye katkı vereceğine inandığını kaydetti. Vali Hacımustafaoğlu, "Yılda 2 milyona yakın yerli ve yabancı turist bölgemizi ziyaret etmekte. Altyapı sorunları olmayan ilimizde yatak kapasitesi gittikçe artmakta. Bugün 23 bin civarında yatağa sahip bulunmaktayız. Büyük bir kısmı Nevşehir sınırları içerisinde yer alan, dünyanın yakından tanıdığı, doğa mucizeleri ile bezenmiş iç Kapadokya'nın dünya turizminde bir marka olarak tanınmasının yanında; kültür, inanç, eğlence, spor, balon, kaplıca, kongre salonları ile Nevşehir ilini de dünyada bir turizm marka kenti yapma çabası içerisindeyiz. Bunun için Kültür ve Turizm Bakanlığımızın, valiliğimizin ve belediyemizin önemli çalışmaları var. Nevşehir'i de dünyada Kapadokya kadar tanınan bir marka yapmak için çaba gösteriyoruz" diye konuştu.

Kapadokya Turizm Haftası açılış programı, Nevşehir Belediyesi Folklor Ekibi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Sema Ekibi'nin gösterileri ile son buldu.

.
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2008 Salı 16:51:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?