6
Mayıs
2024
Pazertesi
NEVŞEHİR

Turizmciler 2008 yılından umutlu

Kapadokya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı Ahmet Tok, bölgede turizmin istenilen seviyeye ulaşabilmesi için eğlence sektörünün güçlenmesi gerektiğini ifade etti.

Kapadokya Turistik İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Ahmet Tok, doğa harikası peribacaları, kiliseleri ve eşsiz güzellikteki vadileri ile birlikte Türkiye'nin en önemli kültür turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya'da turizmin halen istenilen seviyeye ulaşamadığını söyledi. Bölgede 20 bin yatak kapasitesine sahip olduklarını belirten Ahmet Tok, kültür turizmindeki son yıllarda yaşanan düşüşün kendilerini de olumsuz yönde etkilediğini ve bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin konaklama sürelerinin 1 ila 2 gün arasında olduğunu kaydetti.

Bölgedeki geceleme oranlarının arttırılabilmesi için kültür turizminin yanında eğlence sektörünün de güçlenmesi ve yeni tesislerin açılması gerektiğini vurgulayan Tok, "2006 yılı biz turizmciler için kuş gribi ve bununla birlikte yaşanan çeşitli olaylardan dolayı kötü geçmişti. 2007 yılında tabi o kadar turizmi etkileyecek olaylar cereyan etmedi, genele bakıldığında da fena geçmedi ama umduğumuz gibi de olmadı. Dünyada da kültür turizminde bir azalma var ve dolayısıyla Kapadokya bundan etkilenmeye başladı. Bu etkilenmenin başlıca nedenleri; Antalya'nın turizm de devasa büyümesi, Türkiye'ye turist getiren tur operatörlerinin Antalya'da çok yoğun çalışması, Kapadokya'da ki kültür turizminin hem masraflı hem pahalı olması. Her türlü tanıtım için uğraşı göstermemize karşın Kapadokya turizmini rayına oturtamıyoruz. Bu arz-talep dengesinden dolayı da fiyatlar çok aşağılara iniyor. Fiyatların aşağıya inmesi otellerin çalışma hırsını azmini azaltıyor. Oteller artık 1990'lı yıllarda yaptığımız gibi değil, artık yıprandı. Bunlardan dolayı turizmde istenilen gelişmeyi gösteremiyoruz. Tabi ki bunun yanında eğlence turizmi de çok etkin değil bölgede. Geceleme oranları da 1-2 güne kadar düştür. Otellerin yanında eğlence turizmi de etkin olacak ki geceleme oranları artabilsin. Tüm bunlara karşın yine de 2008 yılından oldukça umutluyuz" dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2007 Çarşamba 10:35:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?