4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Turizmciler vergilerde kolaylık istiyor

KAPTİD Başkanı Ahmet Tok, Türkiye'ye en fazla döviz girdini sağlayan sektörlerden biri olan turizmde verimliliği arttırmak ve turizm hareketliliğini bölgelere yaymak için yatırımların kıyı bölgelerinden Anadolu'ya yöneltilmesi gerektiğini söyledi.

KAPTİD (Kapadokya Turistik İşletmeciler Derneği) Başkanı Ahmet Tok yaptığı açıklamada, Almanya, İngiltere gibi ülkelerde turizmin tur operatörü merkezli olmasına karşın Türkiye'de turizmin konaklama odaklı olduğunu söyledi. Türk turizminde yapılan yaklaşık 35 Milyar Dolar'lık yatırımın tamamen oteller olduğu ifade eden Ahmet Tok, bu duruma istihdam ve tüketime olan katkı paylarının da eklenebileceğini ifade etti.

Bununla birlikte seyahat endüstrisinin Türkiye'de konaklama ağırlıklı olmasının son derece doğal bir gelişim olduğunu belirten KAPTİD Başkanı Tok, Türkiye'de bundan sonra bu sektörde verimliliği arttırmanın yollarının aranmasının gerektiğini ve turizm yatırımlarının artık Akdeniz ve Ege gibi kıyı bölgelerinden Anadolu'ya yöneltilerek yayılması gerektiğini vurguladı.

Tok, "Turizm yatırımlarında öncelikli hedefimiz verimliliği arttırmak, turizm hareketliliğini bölgelere yayarak turizm sezonunu uzatmak olmalıdır. Dünyada 900 Milyon'a ulaşan yıllık seyahatlerin büyük bölümünü paket turlar oluşturmaktadır. Paket turlar içinde kültür turlarının oranı ise yüzde 20'dir. Yüzde 80'lik kısmı ise deniz, güneş, kum ürünü oluşturmakta. Bu nedenle Kapadokya gibi zengin kültürel varlıklarımızın daha iyi değerlendirilmesi gerek. Kültür turizmi ile deniz, güneş turizmini biri diğerinin alternatifi olarak sunmamız şart" dedi.

Turizm sektörünün yaşadığı ekonomik sıkıntıları da değerlendiren KAPTİD Başkanı Ahmet Tok, en gelişmiş Avrupa ülkelerinde bile turizme özel teşvik verilmesine karşın Türk turizminin uluslararası pazarda rakiplerinin karşısında zayıf düşecek maliyetler ile karşı karşıya kaldığını belirtti.

Turizm de ÖTV oranının düşürülerek, SSK primleri ve vergilerde kolaylık sağlanması gerektiğini söyleyen KAPTİD Başkanı Tok, "Dünyanın önemli turizm ülkelerinde turizme özel teşvik veriliyor. Bunun ana sebebi turizmin istihdam yaratmada oynadığı roldür. Turizm en az yatırımla en fazla istihdam yaratan sektörlerin başında gelir. Türk turizminin uluslar arası pazarda rakiplerinin karşısında zayıflatacak maliyetlerden kaçınılması gerek. İstihdam vergileri üzerindeki yükü hafifleterek, ÖTV oranlarının düşürülmesini, elektrik, SSK primleri ve Kurumlar Vergisin de kolaylık sağlanmasını istiyoruz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2008 Çarşamba 09:48:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?