4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Turizmcilerin ucuz tatil şikayeti

Nevşehir'de turizmciler, Kapadokya bölgesine gelen yerli ve yabancı turist sayısında her yıl yaşanan artıştan ekonomik olarak faydalanamamaktan şikayet ediyor.

Kapadokya Turistik İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Ahmet Tok, peribacaları ile ünlü Kapadokya bölgesi ve ülkeye gelen turist sayısının her geçen yıl arttığını ancak Türkiye'nin dünyanın en ucuz tatil bölgelerinden biri olmayı sürdürdüğünü söyledi.

Acentelerin 100-150 euro gibi ücretlerle sadece uçak masrafı karşılığında Alman turistleri Türkiye'ye getirdiğini ve lüks otellerde bir haftalık tatil imkanı sunduğunu belirten Tok, "Alman turistler 150 euroya ülkemize gelip tatil yaparken, acenteler
Japon turistleri de neredeyse zarar ederek, yani uçak parasından bile daha düşük bir fiyata Türkiye'ye getiriyor. Bunun karşılığında getirdikleri turistlerin halı, değerli taş gibi alışverişleri ile birlikte katıldıkları gece şovları gibi programlardan aldıkları komisyonlardan para kazanıyorlar. Bu durum özellikle turizm yatırımcılarını vuruyor. Artık ülke olarak ucuz tatil merkezi olmaktan kurtulmalıyız" dedi.

Türkiye'nin turizm politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan KAPTİD Başkanı Ahmet Tok, yıllardan beri Antalya için yapılan ayrıcalık nedeniyle turizm yatırımlarının bu bölgede yoğunlaştığını ve bunun diğer turizm merkezlerine zarar verdiğini kaydetti.

Antalya'da artık yeni turizm yatırımlarına izin verilmemesi ve diğer bölgeler için özel turizm teşvikinin getirilmesi gerektiğinin altını çizen Tok, "1984 yılında başlayan teşvikler Antalya'da yoğunlaştı. Bu sene Antalya'ya 27 milyon turist gelmesi bekleniyor. Antalya bu kadar devasa büyürken, Kapadokya çok küçük kaldı. Haliyle de tur operatörlerinin yoğunluğu Antalya'da. Bu bölgedeki yoğunluktan dolayı, tur operatörleri deniz turizmine göre daha pahalı olan kültür turizmine yönelmiyor. Antalya'nın bu kadar büyümesi, aslında diğer bütün turizm bölgelerine zarar verdi.

Kapadokya ile birlikte Kuşadası, Bodrum, Marmaris gibi merkezler de iyi durumda değil. Her zaman turizmin tüm Türkiye'ye 12 aya yayılması gerektiği söyleniyor ama bu hep lafta kalıyor. Artık Antalya'daki turizm yatırımlarının tamamen durması lazım. Artık kaliteye önem verilerek diğer bölgelere de yönelmek şart. Bizim sadece Antalya'da sahilimiz yok, Ege'de bulunan sahil Antalya'yı ikiye katlar. Artık sahil turizminin biraz da oralara kaydırılarak iç turizmin geliştirmesi lazım" diye konuştu.

Kapadokya bölgesinde 2008 yılının turist yoğunluğu açısından 2007'ye oranla iyi olduğunu, 2009 yılında bölgeye gelen turist sayısının daha da artmasını beklediklerini belirten KAPTİD Başkanı Ahmet Tok, turizmciler olarak kendi içlerinde yaşadıkları sorunları çözemedikleri için turist hareketliliğinden ekonomik olarak faydalanamadıklarını kaydetti.

Bölgede otel fiyatlarının artırılması için sürekli olarak turizm yatırımcıları ile bir araya geldiklerini ancak bir uzlaşma sağlanamadığını söyleyen Tok, "2008 yılının ilk 8 ayının, geçtiğimiz yıla oranla çok daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bizim kendi içerimizde birtakım sorunlarımız var. O da otel fiyatlarının çok düşük olması. Turizmciler olarak sık sık bir araya gelmemize, toplantılar yapmamıza karşın bir türlü otel fiyatlarını yükseltemedik. Kapadokya'da otellerdeki oda fiyatları diğer turizm merkezlerine göre çok düşük. Zaten son yıllarda artan Alman turist sayısının başlıca nedenlerinden biri de bu fiyat düşüklüğü. Biz kendi aramızda birbirimizle
anlaşarak oda fiyatlarımızı 4-5 euro oranında yükseltebilirsek Kapadokya'da oteller turizmden para kazanabilir duruma gelir. Şu anki haliyle bölgede büyük bir yoğunluk yaşanmasına rağmen turizmci para kazanamıyor. 2008 yılının turist sayısı bakımından 2007 yılından iyi olduğu doğru, hatta 2009 yılı daha da iyi olacak. Ama bu fiyatlar ile turizmciler yine para kazanamayacak. Oda fiyatlarındaki düşük ücrete bir de dövizdeki değer kaybı eklenince bu durum turizmcilere oldukça olumsuz yansıyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2008 Çarşamba 12:31:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?