7
Mayıs
2024
Salı
NEVŞEHİR

Turizmde sinek tehtidi

Nevşehir il genelinde geçtiğimiz yıl ortaya çıkan ivez türü sinekler bölge tarımını ve turizmini tehdit ediyor. Son iki yılda sayıları hızla artan bu sinek türüne karşı Nevşehir Valiliği Tarım, Sağlık ve Çevre ve Orman Bakanlıkları'ndan yardım istedi.
 
Nevşehir Valisi M. Asım Hacımustafaoğlu yaptığı açıklamada, Nevşehir il genelinde geçtiğimiz iki yıl içerisinde ortaya çıkan ivez türü sineklerin bölge tarımını ve turizmini olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Kısa bir süre içerisinde bir tane ivezin milyarlarca sayıya ulaşabildiğini ve bu durum karşısında önlem alınmazsa Kapadokya Bölgesi'nde turizmin ve tarımın büyük zarar göreceğine işaret eden Vali Hacımustafaoğlu, bu sinek türünün ortadan kaldırılması için Kayseri Erciyes Üniversitesi Veterinerlik ve Ziraat Fakültelerinin'de bir çalışma başlattıklarını açıkladı.
 
İves türü sineklerin yaz aylarında insanların dışarıda oturmalarını ve çalışmalarını imkansız hale getirdiğini ayrıca sineklerin dişi olanlarının insan ve hayvan kanı emerek yaşamlarını sürdüğünü vurgulayan Nevşehir Valisi M.Asım Hacımustafaoğlu, 2007 turizm sezonu öncesinde bu sorunu aşmayı amaçladıklarını kaydetti.
 
Vali Hacımustafaoğlu, "Kapadokya Bölgesi'nin merkezi konumundaki Nevşehir Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olmasının yanında Orta Anadolu'nun önemli tarım merkezlerinden de biri. Ancak bu sene başımızda bir ivez türü sinek belası var.Sinek diyip geçmemek lazım, geçen sene pek bilinmezken bu yıl bu sinekler Temmuz ve Ağustos aylarında spor sahalarında maçları gündüz saatlerinde tatile vardıran, çiftinin, köylünün tarlalarında çalışmasına engel olan, akşam saatlerinde insanların dışarıda oturmasını imkansız kılan duruma geldi.Kayseri Erciyes Üniversitesi Ziraat ve Veterinerlik Fakülteleri'nden gelip ilimizde inceleme yaptılar, şu anda sorunu çözmeye çalışıyoruz. Eğer önlem alınmazsa bütün bölgeyi etkisi altına alabilecek ve Nevşehir'in turizmini, tarımını vurabilecek bir afet. Bu konuda yoğun çalışmalarımız devam ediyor. Tarım, Çevre ve Orman ile Sağlık Bakanlıkları'nı bilgilendirdik ve teknik yardım istedik. Ortaya çıkan bu sinek türü günde 100 km kadar ilerleyebiliyor ve dişisi insan ve hayvan kanıyla besleniyor" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2006 Çarşamba 10:54:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?