3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Türk-Yunan Dostluk Festivali

Türkiye ve Yunanistan arasındaki dostluk bağlarını güçlendirmek amacıyla "Türkiye'de Defne", Yunanistan'da ise "Nea Dafni" adıyla kurulan Türk-Yunan Dostluk Derneğinin bu yıl 8.'sini gerçekleştireceği Türk-Yunan Dostluk Festivali 12-16 Haziran 2009 tarihleri arasında Kapadokya ve Yunanistan'ın Kavala kentinde gerçekleştirilecek.

2001 yılında Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Türkiye'de ve Yunanistan'da bir grup akademisyen, sanatçı, bilim adamı, gazeteci ve diplomat tarafından kurulan ve her yıl her iki ülkede 'Türk-Yunan Dostluk Festivali' adıyla düzenlediği festivallerle her iki ülke arasında dostluk bağlarını güçlendiren Defne Derneği, Nevşehir Belediyesi'nin katkılarıyla bu yıl 8.'sini gerçekleştireceği festival için hazırlıklara başladı. Defne Türk-Yunan Dostluk Festivali, bu yıl 12-16 Haziran 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Her yıl Yunanistan'ın değişik bir merkezinden başlayarak Türkiye'nin farklı bir merkezinde tamamlanan festival etkinlikleri, bu yıl Yunanistan'ın Kavala kentinden başlayarak, Türkiye'de Kapadokya'da sona erecek.

'TÜRK VE YUNAN SANATÇILARININ YAPTIĞI HEYKEL NEVŞEHİR'E DİKİLECEK'

Her iki ülkenin değişik noktalarında 5 gün süreyle devam edecek olan festival programı ilk olarak 12 Haziran 2009 tarihinde Türk diplomat, akademisyen, sanatçı ve gazetecilerden oluşan heyetin Yunanistan'ın Kavala kentine gitmesiyle burada başlayacak. Kavala'dan Yunan diplomat, sanatçı, akademisyen ve gazeteciler ile birlikte 14 Haziran 2009'da karayolu ile İstanbul'a dönecek olan festival heyeti İstanbul'dan 'Barış Treni' ile Kapadokya'ya gelecek.

Kapadokya'da bölge gezisi ve çeşitli sanat etkinlikleri gerçekleştirecek olan ekip 15 Haziran 2009 tarihinde, Türk ve Yunan diplomat ve yazarların konuşmacı olduğu 'Mübadele ve bugüne yansımaları' konulu panele katılacak.

Festivalde bu yıl ilk kez Türk ve Yunan sanatçılar aynı atölyede bir araya gelerek her iki ülke arasındaki dostluk bağlarını ve ilişkileri anlatan bir heykel yapacak. Bunun için Yunanistan'dan Heykeltraş Andanis Kutsubas ve Türkiye'den Ertuğ Atlı Avanos'ta bir çanak atölyesinde çalışmalara başladı. Festival tarihine kadar burada çalışmalarını sürdürecek olan Türk ve Yunan sanatçıların Avanos toprağından yapacakları heykeller Nevşehir'de Belediye Kültür ve Sanat Merkezi'ne dikilecek. Heykelin açılışına
Yunanistan'dan çok sayıda davetli katılacak.

'FESTİVALİN BU YILKİ TEMASI KAVUŞMAK'

Defne Türk-Yunan Dostluk Derneği Genel Sekreteri Nilüfer Tarıkahya yaptığı açıklamada, Türkiye'deki Defne ve Yunanistan'daki Nea Dafni derneklerinin dostluk, barış ve Türkiye'nin önünü açmak için çaba gösteren sivil toplum kuruluşları olduğunu söyledi. Her yıl farklı bir tema ile yola çıktıkları festivalin bu yılki temasının 'Kavuşma' olduğunu belirten Tarıkahya, "Her yıl farklı bir tema seçiyoruz çünkü; 1923 mübadelesiyle buradan oraya, oradan da buraya yerleşenler bu festivalle kavuşacaklar.

Yunanistan'daki festivale buradaki Türkler Kapadokya'daki festivale de çok sayıda Yunanlı davetli.Festival kapsamında çok sayıda sanatsal etkinlik gerçekleştirilecek. Festivale Avrupa'dan da çok sayıda gazeteci ve diplomat davetli" dedi.
Festival kapsamında her iki ülke sanatçıları tarafından yapılacak heykel çalışmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Defne Türk-Yunan Dostluk Derneği Genel Sekreteri Nilüfer Tarıkahya, "Yıllardır biz festivaller kapsamında heykel, resim sergileri açtık. Fotoğraf yarışmaları düzenledik, her iki ülkenin mutfağını tanıtmak için mutfak çalışmaları yaptık. Ama hiç her iki ülkenin sanatçıları aynı atölyede bir araya gelip bir çalışma yapmamıştı.Bu ilk olarak, bu kez sanatın dili konuşulacak. Bu ilkinde
Kapadokya ve Nevşehir gibi bir yerde yapılması son derece anlamlı ve önemli" diye konuştu.

'SANATÇILARDAN DOSTLUK MESAJI'

Avanos çamurundan yaptığı heykel çalışması hakkında bilgi veren Yunan sanatçı Andanis Kutsubas, yörede yetişen bir meyve vasıtasıyla mesajını vermeye çalıştığını söyledi. Kutsubas, "Yaptığım meyve ikiye bölünmüş, bu bir ayrılık. Ama şimdi ikisini birleştirmeye çalışıyorum ben, tekrar iki parça bir bütün hale gelecek. Heykelde ayrıca Kapadokya'da çok etkilendiğim yüzey şekillere yer veriyorum. Çünkü ayrılıkta, birleşmede bu bölgede gerçekleşiyor. Zaten çok bir şey söylemeye gerek yok çünkü yaşananlar ortada" dedi.

Türk Sanatçı Ertuğ atlı ise, işin içine sanat girdiği zaman ülkeler arasında sınırların kalktığını ifade ederek, "O zaman farklı bir dille konuşmaya başlıyorsunuz, tek bir dil oluşuyor o da sanatın dili. Bizde Yunanlı dostumla tek bir dili konuşuyoruz.Heykel dili ile konuşarak dostluk ve barışı ifade ediyoruz. Ben iki tane ağaç yapıyorum ve bu ağaçlar ters çevrilmiş durumda. Ters durmalarının nedeni; aynı köklere, aynı toprağa ait değiliz ama dallarımızla birbirimize kavuşuyoruz. Sevgiyle, barışla, dostlukla bir kavuşma yaşıyoruz, tekrar toprağa kavuşuyoruz. Hem heykeller dostluğu, barışmayı ifade edecek hem de iki heykel bir arada olduğu için iki dostluk bir arada yaşanacak" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2009 Pazar 11:16:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?