4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Tuzköylülerin çilesi sona eriyor

Nevşehir'in Gülşehir ilçesine bağlı Tuzköy Beldesi’nde, kansere neden olan yapı taşları nedeniyle boşaltılacak olan evlerin yıkılarak üzerlerinin kapatılacağı belirtildi.

Dünyada ‘Akciğer Kanseri'nin en sık görüldüğü merkezlerin başında gelen ve bugüne kadar çok sayıda insanın bu hastalıktan dolayı yaşamını yitirdiği Nevşehir'in Gülşehir ilçesine bağlı Tuzköy Beldesi’nde yürütülen çalışmalar son aşamaya geldi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 1970'li yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda, Tuzköy Beldesi’nin Yeni, Cumhuriyet ve Hürriyet mahallelerindeki konutların, yapı taşlarında kanserojen madde içeren 'Ereonit' isimli maddesi bulunmuştu.

Tozlaşma ve solunum yoluyla vücuda alınan Ereonit maddesinin Karınzarı ve Akciğer Kanseri'ne yol açtığının belirlenmesi üzerine başlatılan çalışmalar neticesinde, geçtiğimiz yıllarda bu bölgelerde oturan vatandaşlar için yapımına başlanılan afet konutları tamamlandı. Evrenin Etekleri mevkiinde yapılan 245 konut, 13 işyeri, okul ve sağlık ocağının yapım çalışmalarının sona ermesinin ardından vatandaşlar yeni konutlara taşınmaya başladı.

Nevşehir Bayındırlık ve İskan Müdürü Abdulkadir Tatar, konutların tamamlanmasının ardından, bölgede yol yapım çalışmalarına başlanacağını söyledi. Bununla ilgili olarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca 4 milyon YTL tutarında bir ödenek aktarıldığını kaydeden Tatar, önümüzdeki günlerde gerçekleşecek olan ihale ile birlikte afet konutlarının bulunduğu bölgede yol yapım ve asfaltlama çalışmalarının yapılacağını açıkladı.

Yol yapım çalışmalarının ardından kansere neden olan konutlarda oturan tüm vatandaşların afet konutlarına taşınma işlemlerinin de sona ereceğini ifade eden Bayındırlık ve İskan Müdürü Abdülkadir Tatar, boşaltılan konutların ise yıkılacağını kaydetti. Tatar, "Kansere neden olan konutlarda oturan tüm vatandaşlarımız yeni konutlarına geçmelerini sağlayacağız. Son aşama ise eski konutları yıkacağız. Üzerleri 1 metre toprakla kapatılacak ve sonrada burasını ağaçlandıracağız" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2008 Cuma 13:37:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
alper yaban IP: 88.248.113.xxx Tarih : 8.07.2008 12:42:16

slm ben alper ıstanbul da oturuyorum dogma buymede ıstanbul dayım bu evlerın yapılması cok ıyı oldu senelerdır berı ınsanlar bu hastalıktan ölüyor bence evlerden deyıldır bu sorun. volkanık dagın patlaması ve perı bacaların oluşmasın da buyuk bır etken vardır cunku nevşehırın üc koyunde bu hastalık tan oluyorlar bılım adamlarımn arştırdına gore bu nedenleri bulmustur sevgılerımle alper kostantınıs.