3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Üniversitede nevruz ateşi

Nevşehir Üniversitesi'nde gerçekleştirilen Nevruz kutlama programına katılan, Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu, Nevruz'un yeni yılın ve baharın ilk müjdecisi olmasının yanında dostluğu ve kardeşliği pekiştirici yanı olduğunu söyledi.

Nevşehir Üniversitesi kampüs alanında gerçekleştirilen Nevruz kutlama programının açılışı meslek yüksekokulu konferans salonunda gerçekleştirildi.

Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu'nun yanı sıra Garnizon Komutanı Jandarma Albay Esat Mahmut Apaydın, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, fakülte dekanları, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Burada konuşan Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, adı ne derse denilsin Orta Asya'dan Balkanlara kadar çok geniş bir coğrafyada Nevruz'un bir bayram havasıyla, büyük bir coşkuyla Türk toplulukları tarafından kutlandığını söyledi. Nevruz'un Türk kültürünün en önemli unsurlarından biri olarak yüzyıllardır varlığını sürdürdüğünü kaydeden Prof. Dr. Kılıç, "Kültür bir milletin topyekun yaşam tarzıdır ve nesillerden nesillere aktarılarak o milletin varlığını, birliğini devam ettirmesindeki en büyük etkenlerden bir tanesidir. Nevruz'da bizim birliğimiz, devamlılığımız için en önemli etkenlerden biridir ve atalarımızdan bir mirastır. Nevruz'u bizim M.Ö. 3000 yıllardan bu yana kutladığımıza dair tarihi kaynaklar bilgi veriyorlar. Bir bahar bayramıdır Nevruz, bugün artık güneş balık burcundan çıkmış koç burcuna gelmiştir, 90 gün süren o kara kış bitmiştir, cemreler havaya, suya ve toprağa düşmüştür. Artık toprak ısınmıştır ve adeta toprak verimli olabilmek adına büyük bir koşturmaca içerisindedir. Yani tabiat canlanmıştır, dolayısıyla tarıma dayalı toplumlarda insanlar, topluluklar canlanmıştır" dedi.

Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu ise, Nevruz'un yeni yılın ve baharın ilk müjdecisi olduğunu söyledi. Nevruz'un bütün Türk devlet ve topluluklarında bilinmekte olduğunu ifade eden Vali Hacımustafaoğlu, Nevruz'u kutlamayan, yaşatmayan bir Türk devletinin bulunmadığını kaydetti. Vali Hacımustafaoğlu, "Nevruz bütün insanlar için birlik, beraberlik ve barışı sembolize ediyor. 1990 yılında bağımsızlıklarını ilan eden Türk Cumhuriyetleri Kırgızistan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Azerbaycan ile Rusya Federasyonu bünyesinde bulunan Tataristan devletleri 21 Mart gününü milli bayram olarak o günden beri kutlamaktadırlar. Nevruz Türk insanını öteden beri birbirine kenetleyen, bağlayan, Ergenekon'da demir dağları eriterek dirilen atalarının ruhu ile yanan bir ateş olarak bilinir. Bu ateş hiç sönmeden binlerce yıl yandı ve gelecekte de kıvılcımlarından milyonlarca gönlü tutuşturacak ortak kültür ocağında ruhu ısıtacaktır. Orta Asya ve Avrupa'da yaşayan toplumların ve çok sayıda insanın bayramı olan Nevruz'u kutluyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Nevşehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Adem Öger tarafından 'Türk Dünyasında Nevruzun Yeri ve Önemi' konulu bir konferans verildi. Yrd. Doç. Dr. Adem Öger, burada yaptığı konuşmada Nevruz hakkında şunları söyledi:

“Dünyanın kuzey yarım küresinde yazın gelişinin başlangıç günü olduğu için Türkçe de 'Yenigün', Farsça'da da Nevruz olarak adlandırılan bugün her şeyden önce insanlığın çok eski çağlardan beri bildiği bir doğa olayı olarak kültürler üstü bir özelliğe sahiptir. Nevruz, 21 Mart gününe rastlamaktadır. Bu günde güney ve kuzey yarımkürede gece ile gündüz eşitlenmekte; bir başka ifade ile 'ekinoks' gerçekleşmektedir. Nevruz gününden itibaren kuzey yarımkürede gündüzler uzamaya, karlar ve buzlar erimeye, çiçekler açmaya, göçmen kuşlar dönmeye, yeryüzü yeşermeye ve ağaçlar yapraklanmaya başlamaktadır. Bütün bu tabiat olayları Türk kültüründe değişik bilgiler, heyecanlar, yorumlar ve algılamalar ortaya çıkarmıştır. Nevruz gününde yapılan etkinliklerin temelinde de bu inanç ve düşünce sistemi yatmaktadır."

Konferansın ardından okul bahçesinde gerçekleştirilen kutlama törenleri öncesinde Vali Hacımustafaoğlu, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Apaydın ve Cumhuriyet Başsavcısı Saygın tarafından öğrencilere çiçek dağıtıldı.
Vali Hacımustafaoğlu daha sonra Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç ile birlikte Nevruz ateşini yaktı. Vali ve beraberindeki protokol üyeleri yakılan ateşin üzerinden öğrenciler ile birlikte atladı.

Nevruz kutlama programı Nevşehir Belediyesi Mehter Takımı konseri, Nevşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi, İl Kültür Müdürlüğü Semah ekibinin gösterileri ve ağaç dikimi ile son buldu.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Mart 2009 Cuma 21:45:16
Güncelleme :20 Mart 2009 Cuma 21:48:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?