4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Üniversiteye Ermeni dili bölümü

YÖK'ün Ermeni Dili ve Edebiyatı Bölümü açılması için izin verdiği Türkiye'deki iki üniversiteden biri olan Nevşehir Üniversitesi'nde çalışmalar sürüyor. Nevşehir Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç, öğretim görevlisi sıkıntısını 2010 yılına kadar çözerek bölüme öğrenci kabul etmeyi hedeflediklerini belirtti.

2007 yılında kurulduktan sonra bünyesinde Ermeni Dili ve Edebiyatı Bölümü açılması için YÖK'ten gerekli onayı alan Nevşehir Üniversitesi'nde çalışmalar sürüyor. Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, yaptığı açıklamada, büyük ilgi görmesini bekledikleri bölüme öğrenci kabul edebilmeleri için öğretim görevlisi sıkıntısını çözmeleri gerektiğini ve bu konuda girişimlerinin sürdüğünü kaydetti.

Ermeni Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde ders verebilecek öğretim görevlilerinin bulunması konusunda araştırmalar yaptıklarını ancak Türkiye içerisinden bunu karşılamalarının oldukça zor göründüğünü ifade eden Prof. Dr. Kılıç, Ermenistan'dan öğretim görevlisi de davet edebileceklerini kaydetti.

Açılacak bölümde ilmi ve bilimsel çalışmalar yapılacağını vurgulayan Prof. Dr. Filiz Kılıç, "Nevşehir ve Trakya Üniversiteleri'nde Ermeni Dili ve Edebiyatı Bölümü açılması son zamanlarda Türkiye'nin gündeminde. Üniversitemizde Ermeni Dili ve Edebiyatı henüz ben burada göreve başlamadan önce açılmış. Ancak
bölüm açılması demek hemen buraya öğrenci alınabileceği anlamını taşımıyor. Bir bölüme öğrenci alınabilmesi için o bölümde en az 3 tane öğretim görevlisinin bulunması gerekiyor. Şu anda Türkiye'de Ermeni Dili ve Edebiyatı dersi verecek hoca sıkıntısı var. Çünkü bu bölümler Türkiye'deki ilk bölümler olacak. Bu sebeple en büyük sıkıntımız hoca bulma konusunda. Şunu da ısrarla belirtmek istiyorum, buradaki üniversitenin yapısı gereği açılacak olan Ermeni Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde yapılacak çalışmalar ilmi çalışmalardır, bilimsel çalışmalardır. Biz bunun dışında herhangi bir çalışma içerisinde olmayacağız ve olamayız da. Eğer öğretim görevlisi sorununu çözebilirsek bu bölüme öğrenci kabul edeceğiz. 2009 ÖSYM sınavlarına bunun yetişmesi mümkün değil ancak belki 2010 yılına kadro sıkıntımızı çözdüğümüz takdirde öğrenci alabileceğiz. Yurt dışından hoca getirilmesi konusunda da araştırmalar yapıyoruz. Ermenistan'dan Ermeni Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu hocalarımıza böyle bir teklif götürüp üniversitemizde
görev verme yolunu da deniyorum. Bunun içinde çabalarımız devam ediyor" dedi.

Türkiye'de ilk kez açılacak olan Ermeni Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne büyük bir ilgi olmasını beklediklerini belirten Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç, bu sayede gerek Ermenistan, gerekse de Türkiye'de bulunan birçok tarihi ve edebi belgenin okunabileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Kılıç, "Bir zamanlar Çin Dili ve Edebiyatı Bölümü açılırken de bir tereddüt vardı. Yıllar öncesinde Rusça için de aynı durum söz konusuydu. Gazi Üniversitesi'nde Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü açılırken ilgi olup olmayacağı konusunda endişeler vardı. Ancak özellikle Rusya'nın parçalanmasından sonra Rusça bilen kişilere ihtiyaç arttıkça ne kadar yerinde bir karar verildiği görüldü. Biz de belirttiğim gibi tamamen ilmi perspektiften bakıyoruz meselelere. Gerek Türkiye'de, gerekse Ermenistan'da pek çok tarihi, edebi belge Ermenice yazılmış. Bunların gerçekten iyi bilen kişiler tarafından okunup tarihin yeniden yazılması gerektiğine de inanıyorum. Bu bakımdan bu bölüme çok fazla talep olacağını düşünüyorum ve bunun da olması gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2008 Salı 15:10:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?