3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Üretici indirim bekliyor!

Nevşehir Ziraat Odası Başkan Vekili Mustafa Ekiz, patates üreticilerinin derinliği 200 metreyi bulan kuyulardan faydalanarak üretim gerçekleştirdiklerini ve bunun yüksel elektrik faturaları nedeniyle ürün maliyetini ciddi oranda arttırdığını belirterek, tarımsal sulama elektrik fiyatlarının veya KDV oranlarının düşürülmesini istediklerini söyledi.

Nevşehir Ziraat Odası Başkan Vekili Mustafa Ekiz yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yıllık patates ihtiyacının yüzde 50'lik bölümünün Niğde ili ile birlikte karşılayan Nevşehir'de, patates üreticilerinin sulama için yeraltı su kaynaklarını kullandıklarını ifade etti. Üreticilerin tarlalarında, derinliği 200 metreyi bulan su kuyularından faydalanarak sulama yaptıklarını ifade eden Ekiz, bu durumda üreticilerin sürekli olarak yüksek elektrik faturaları ile karşılaştığını ve bunun ürün maliyetini arttırdığını kaydetti.

Özelleştirme öncesinde, elektrik tüketim fiyatlarının tarımsal sulama yapan üreticiler için yüzde 30 ila yüzde 50 arasında düşük olduğunu hatırlatan Mustafa Ekiz, özelleştirme sonrasında bunun sona erdirildiğini söyledi. Özelleştirme şirketinin, tarımsal sulama için elektrik fiyatlarını düşüremeyeceğini farkında olduklarını ancak bunun Tarım Bakanlığı2nın süspanse etmesiyle çözülebileceğine inandıklarını söyleyen Ekiz, "Çiftçilerimizin büyük bir kısmı, tarımsal sulamada kullandıkları suyu derinliği 200 metreye varan kuyulardan elde etmekte.Bu da çiftçilerimizin ürettikleri ürünün maliyet miktarını yüzde 100 etkilemekte.Tarımsal sulamada elektrik fiyatları, çiftçiyi desteklemek amacıyla yüzde 30 ila yüzde 50 arasında daha ucuzdu ancak özelleştirmeden sonra tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatlarındaki destekleme kalktı. Yani artık üretici, bir vatandaş ile aynı fiyatta elektrik ücreti ödüyor. Bu nedenle de çiftçimiz elektrik fiyatlarında sürekli zamlarla karşı karşıya kalıyor. Bunun düzeltilmesi için çeşitli girişimlerde bulunduk. Bizler tarımsal sulama abonelerine, geçmişte olduğu gibi yüzde 30 ila yüzde 50 arasında indirimli elektrik verilmesini veya elektrikte yüzde 18 olan KDV'nin yüzde 1'e indirilmesini talep ediyoruz.Elektrik faturalarında ödeme dönemlerinin ürün hasat dönemlerine denk getirilmesini talep ediyoruz. Trım Bakanlığımızın, tarımsal sulamadan faydalanan üreticilere Doğrudan Gelir Desteği ödemesi yaparak elektrik ücretlerinin süspanse edilmesini istiyoruz." dedi

Bölgedeki patates üreticilerinin, geçtiğimiz yıl Kasım aynında yaşanan don nedeniyle büyük zarar gördüğünü vurgulayan Ziraat Odası Başkan Vekili Mustafa Ekiz, üreticilerin ellerinde kalan patatesi satmakta güçlük çektiğini söyledi.

Ekiz, "Bölgemizde 2011 yılı Kasım ayında yaşanan don olayından dolayı üreticilerimiz büyük yara aldı. Sadece ilimizde 50 bin ton patates donarak çöpe atıldı.Bunun büyük bölümü tarlalarda, toprak altında dondu. Daha önce hasat edilen ürünler ise depolarda çürüdü ve çiftçilerimiz çürüyen patatesleri depolarından çıkartabilmek için ikinci bir masraf yaptı. Bunun yanında patates satışları oldukça düştü. Şu anda üreticiler maliyetin altında satış yapıyor. Bunun önüne geçebilmek için ihracat primlerinin arttırılmasını istiyoruz. " diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2012 Perşembe 09:19:38
Güncelleme :28 Şubat 2012 Salı 10:02:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?