4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Üreticiler atılım bekliyor

Nevşehir Ticaret Borsası Başkanı Tuncer Gök, üniversite, havalimanı, turizm gibi birçok önemli sorununu çözen Nevşehir'in tarım sektöründe halen istediği ilerlemeyi gerçekleştiremediğini söyledi.

Nevşehir Ticaret Borsası Başkanı Tuncer Gök, Nevşehir'de son dönemde üniversitenin kurulması, özel organize sanayi bölgelerinin faaliyete geçmesi, havalimanında tarifeli seferlerin başlatılması ve çevre illerle duble yol bağlantılarının kurulması gibi büyük bir atılım gerçekleştirmesine karşın aynı başarının tarım sektöründe yaşanamadığını kaydetti.

Patates ve üzüm üretiminde Türkiye'nin en önemli illeri arasında yer alan Nevşehir'de, nüfusun önemli bölümünün geçimini tarım sektöründen elde etmesine karşın, Nevşehir'in bu alanda bir atılım gerçekleştiremediğini ve üreticilerin önemli sıkıntılarının bulunduğunu ifade eden Gök, teknolojinin yeterince kullanılamaması ve bilgi birikimi eksikliğinin bunun en önemli nedenleri arasında yer aldığını açıkladı.

Gök, "Nevşehir'de şu anda en büyük sorunlardan bir tanesi tarım. Tarım sektöründe ne yazık ki istediğimiz ölçüde payı alamıyoruz. Bunun en büyük nedenleri bence teknoloji kullanımındaki eksikliklerimiz, bilgi birikimi alanındaki eksikliklerimiz hem de pazarlama tekniklerinden kaynaklanan eksiklikler. Ne yazık ki bu yüzden Nevşehir çiftçisi beklediği rantı alamamakta. Özellikle patates ve üzüm üretici için bu geçerli. Biliyorsunuz patates geçen yıl kış aylarında 40 kuruşlarda satılırken, bu yıl kış aylarında 17 kuruşa kadar düştü. Bu durumda da çiftçimiz gerçekten çok mağdur oldu. Bu fiyat düşüklüğünün yanı sıra patates üreticilerimizin MEDAŞ'a tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik borçları da çiftçilerimizin psikolojik ve ekonomik sorunlarını gündeme getirdi. Şu anda 2 bin 863 üreticimizin yaklaşık 320 milyon TL elektrik borcu bulunuyor. Bu sorunun artık nasıl çözüleceğini bilmiyorum" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2009 Çarşamba 14:55:02
Güncelleme :29 Nisan 2009 Çarşamba 14:59:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?