4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

Üreticiler devletten destek bekliyor

Derinkuyu Ziraat Odası Başkanı Yavuz Şen, 'Patates Siğili' diye adlandırılan hastalık nedeniyle 2004 yılında ilçelerindeki tarım arazilerinin patates ekimine yasaklanmasından dolayı 3 yıllık zararlarının 150 Milyon YTL olduğunu söyledi.

Derinkuyu İlçe Ziraat Odası Başkanı Yavuz Şen, Nevşehir'e bağlı ilçelerinin Türkiye'nin en önemli patates üretim merkezlerinden biri olduğunu ve ilçede 2004 yılında tespit edilen 'Patates Siğili' hastalığının bölge çiftçilerine ciddi ekonomik kayıplar yaşattığını söyledi.

Hastalık nedeniyle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 2004 yılında tarım arazilerinin büyük bir bölümünün patates ekimine yasaklandığını, yasaklı tarım arazilerinin 2008 yılında yeniden daraltılmasına karşın çiftçilerin ekonomik sıkıntılar ile baş başa bırakıldıklarını kaydetti. 3 yıl içerisinde patates üreticilerinin zararının 150 Milyon YTL'ye ulaştığını açıklayan Şen, özellikle MEDAŞ'a tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik borcu bulunan üreticilerin bir faiz silinmesi beklentisi içerisinde bulunduğunu vurguladı.

Şen, "MEDAŞ'a çiftçilerimizin olan borcu büyük bir belirsizlik içerisinde. Borçlarını ödeyemeyen çiftçilerimizin bu borçları sürekli olarak faizlerle katlanmakta. Ekim sezonunun yaklaştığı şu günlerde çiftçilerimizden bazılarının MEDAŞ'a olan borçlarından dolayı tarlalarındaki elektrikleri kesilmiş, bazılarına da icra takibi başlatıldı.Aynı zamanda yaz başlangıcı olması sebebiyle, tahıl ekili arazilerin sulanması gerektiğinden elektrikleri kesik olan çiftçilerimiz çaresizlik içerisinde bırakıldı. MEDAŞ'ın bir an önce çiftçilerimizin elektrik kullanmasına izin vermesini bekliyoruz.Borçlarımız için de köklü bir çözüm önerisi beklentisi içerisindeyiz" dedi.

MEDAŞ'ın yanı sıra, Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları yüzünden bir çok çiftçinin ev, tarla ve araçlarına haciz geldiğini söyleyen Derinkuyu Ziraat Odası Başkanı Yavuz Şen, çiftçilerin arazilerini ekememe sorunuyla karşı karşıya kaldığını vurguladı.

Şen, "İlçemiz çiftçileri ekim yasağından sonra başka illere göç ederek yeni arayışlar içerisinde bulunmasından dolayı elindeki araç ve gereçlerini sattı. İlçemiz her ne kadar bu gün yeniden patates ekimine açılsa da gübre ve mazot fiyatlarının çok yüksek olması elimizi bağlıyor. Çiftçilerimizin patates ekiminde kullanacağı bir ton gübrenin maliyeti 700 YTL'yi bulduğundan bu şartlarda ekim yapmaları çok zor. Bu konuda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan destek bekliyoruz" şeklinde konuştu.

 

.
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2008 Perşembe 14:40:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?